Onko sähkösopimuksen kilpailuttaminen sittenkin turhaa?

Kirjoittanut Lotta Lilja on 16.3.2018 10:00

sähkösopimuksen kilpailuttaminen

Yrityksen sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei yleensä suuria innostuksen värinöitä kenessäkään herätä. Hintaerot ovat pieniä, myyjät usein tuntemattomia, ja jos onnistuu kaikilta tarjoukset saamaan, vielä jää itselle riski siitä, että on ollutkin liikkeellä ihan väärään aikaan. Siksi kilpailutus kannattaa tehdä vain kerran – ja siirtyä samalla pörssihintaisen sähkön ostajaksi.

Turha kilpailutus on turhaa

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen määräajoin oli vielä pari vuotta sitten yritykselle ainut keino varmistaa se, ettei maksa sähköstään ja siihen liittyvistä palveluista liikaa. Digitaalisten palvelujen kehittyminen on mullistanut myös sähkökauppaa niin, että tarjolle on tullut uudentyyppisiä pörssihintoihin perustuvia sähkötuotteita. 

Käytännössä yritykselle ainut keino varmistua siitä, että ostaa koko ajan halvinta mahdollista sähköenergiaa, on jatkuva kilpailuttaminen. Koska perinteiset ja määräaikaiset sopimukset eivät tähän taivu, kustannustehokkuutta etsivä sähkön ostaja kääntyy yhä useammin pörssisähkön puoleen. Sähkön hinta kilpailutetaan pörssissä päivittäin ja tunneittain, jolloin hinta on aina aidosti kilpailukykyinen. Myös toimitusmarginaalit pysyvät matalina, kun hintakilpailu hoituu tukkumarkkinoilla. Tästä syystä pörssisähkö on vähänkin pidemmällä aikavälillä edullisin tapa ostaa sähköä.

Sinun ei tarvitse olla sähkönhankinnan ammattilainen

Pörssisähkön hinnan seurannassa voi joko hyödyntää asiantuntijan apua tai tarkkailla hinnan kehitystä itse. Sähkökaupan asiantuntija tarkastelee sähkömarkkinoiden kehitystä päivittäin ja osaa ajatella markkinaa asiakkaan näkövinkkelistä. Tästä syystä, asiantuntija pystyy tekemään esimerkiksi hintakiinnityksiä asiakkaan puolesta silloin, kun sähkön hinta on sopivalla tasolla. Lue lisää hintakiinnityksen logiikasta.

Pörssisähkön käyttäminen on markkinamekaniikan ansiosta kustannustehokkain ja varmin tapa hankkia sähköä edullisesti. Jotta osaat valita yrityksesi tarpeisiin sopivimman sähkönmyyjän ja sähkösopimuksen, kannattaa selvittää ennen kilpailuttamista nämä energian kulutukseen liittyvät asiat:

  • Kuinka suuri yrityksesi sähkön tarve on?
  • Painottuuko sähkön käyttö tiettyyn vuorokauden tai vuodenaikaan, vai jakautuuko se tasaisesti?
  • Onko sähkön käytössä tehopiikkejä?
  • Milloin nykyinen sähkösopimuksesi päättyy? Entä millainen on nykyisen sähkösopimuksesi voimassaoloaika? Löydät sen mm. edellisestä sähkölaskustasi.

Sähkösopimuksen voit kilpailuttaa vaikka kuukausia ennen nykyisen määräaikaisen sopimuksesi päättymistä ja uusi sopimus alkaa heti määräajan päättymisen jälkeen. Kannattaa lisäksi muistaa, että myös sähkökauppaiden joukossa on yrityksiä, jotka ovat liikkeellä lyhytnäköisemmin ja pystyvät sen ansiosta tarjoamaan houkuttelevan näköisiä hintoja ja ehtoja. Lue, mistä tällaisen myyjän tunnistaa. 

Haluatko lisätietoa?

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei ole erityisen vaikeaa, mutta asiaan perehtyminen vie oman aikansa. Kätevin tapa aloittaa sähkösopimuksen kilpailutus onkin perehtyä olemassa oleviin vaihtoehtoihin. Oppaasta saat tietoa eri sopimustyypeistä sekä vinkkejä kustannustehokkaan sähkösopimuksen valintaan. Lataa maksuton opas ja ota yrityksesi energia-asiat haltuun!

New Call-to-action

 

Aiheet: Sähkömarkkinat, Pörssisähkö, Sähkösopimus, Sähkön kilpailutus

Tervetuloa lukemaan blogiamme!

Blogistamme löydät punnittua tietoa energia-alan uusimmista tuulista, vinkkejä taloudelliseen ja ympäristöystävälliseen energiankäyttöön sekä muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia. 

PRIIMAPLUS TIETOPANKKI

Tilaa blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi

Uusimmat artikkelit

Tee sähkösopimus:

Tee sähkösopimus