Live-palvelu tutuksi, osa 2: Hintakiinnityksen tekeminen

Kirjoittanut Lotta Lilja on 27.11.2018 14:46

PKS-hintakiinnitys-blogikuva

Priima- ja Priimaplus-sopimuksen erottaa muista pörssisähkösopimuksista se, että niissä on ainutlaatuinen mahdollisuus vakauttaa sähkön hintaa etukäteen tehtävillä hintakiinnityksillä. Hintakiinnityksiä voit tehdä milloin itse haluat sopimuksen olemassaoloaikana. Tässä kerromme, miten kiinnitykset käytännössä tehdään.

Miksi hintaa pitäisi kiinnittää?

Pörssisähkö on pitkän päälle edullisin tapa ostaa sähköä. Pörssisähkölle muodostuu hinta tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan ja se reagoi reaaliajassa sähkömarkkinoiden muutoksiin. Varsinkin sähkölämmittäjille ja muille käyttäjille, joiden sähkönkulutus painottuu yön halvemmille tunneille, pörssisähkö on paras vaihtoehto. Pörssisähköstä voi lukea lisää oppaistamme. >>

Pörssisähkön hinnat kuitenkin vaihtuvat usein, mikä saattaa mietityttää. Hintakiinnitysten ideana on varautua pörssihintojen vaihteluun sekä hyvin onnistuessaan myös säästää rahaa. Hintaa voi kiinnittää etukäteen halutulle ajanjaksolle osittain tai kokonaan milloin itse haluaa. Hintakiinnitysten ideologiaa on selitetty perusteellisesti täällä (Hinnankinnitys - mitä se on) ja täällä (Hintakiinnitysten TOP 5 kysymystä). Nyt keskitytään kuitenkin siihen, miten kiinnitys tehdään käytännössä.

Live-palvelun etusivulla vasemmassa alareunassa näet nopeasti eri vuosineljännesten tämänhetkiset kiinnityshinnat (kuva alla). Hinnat on johdettu suoraan Nasdaq Commodities -sähköpörssistä, jossa käydään johdannaiskauppaa tulevista sähkön hinnoista. Samasta kuvasta näet, oletko jo tehnyt hintakiinnityksiä jollekin ajanjaksolle.

 Hintakiinnitykset etusivun yhteenveto

Klikkaa Lisätiedot-painiketta tai sivun yläreunan Hintatarjoukset-kohtaa. Nyt pääset tarkastelemaan miten kyseisen jakson hinta on kehittynyt ajan mittaan. Alla oleva kuva näyttää, että juuri nyt hinta on nousussa. Jos nyt halutaan varmistaa talven 2020 hintaa (Q1-20) nykyiseen 5 snt/kWh -tasoon, tehdään hintakiinnitys. Klikkaa "Siirry hintakiinnitykseen".

Siirry hintakiinnitykseen

Seuraavaksi voit valita kiinnitysmäärän, joko kokonaan tai osittain. Voit valita kullekin käyttöpaikalle oman kiinnityksen tai tehdä kaikki kootusti yläreunasta.

Valitse kiinnitysaste

"Jatka vahvistukseen" -painikkeen jälkeen voit vielä tarkistaa, että kaikki on kuten pitää. Vasta seuraavalla sivulla vahvistat kiinnityksen. 

Vahvista hintakiinnitys

On hyvä tiedostaa, että sopimus on määräaikainen hintakiinnityksen loppuun asti ja että hintakiinnitykset sitovat sekä asiakasta että myyjää. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että hintakiinnityksestä huolimatta hinta ei ole täysin kiinteä, vaan voit edelleen hyötyä pörssisähkön tuntihintojen vaihtelusta painottamalla sähkön käyttöäsi edullisille tunneille (profiilivaikutus).

Tervetuloa tutustumaan omaan sähkönkäyttöösi ja voittamaan sähkömarkkinat jännittävässä hintapelissä!

Asiakaspalveluumme auttaa Liveen kirjautumisessa: asiakaspalvelu@pks.fi tai puh. 013 2663 100 (ma-to klo 8-18, pe 9-18)!

 Lue myös muut Live-palvelu tutuksi -sarjan osat:

Live-palvelu tutuksi -sarjan osat: 
  1. Käytöt ja kustannukset
  2. Hintakiinnityksen tekeminen (tämä teksti)
  3. Hintavahdin ja kiinnitysautomaatin käyttö 
  4. Sähkön alkuperän valinta 

Aiheet: Pörssisähkö, Live-palvelu, Käyttöopastus, Asiakkaana, Hintakiinnitykset

Tervetuloa lukemaan blogiamme!

Blogistamme löydät punnittua tietoa energia-alan uusimmista tuulista, vinkkejä taloudelliseen ja ympäristöystävälliseen energiankäyttöön sekä muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia.

Tutustu myös maksuttomiin oppaisiimme:

PRIIMAPLUS TIETOPANKKI

Tilaa blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi

Uusimmat artikkelit