Hinnankiinnitys - mitä se on?

Kirjoittanut Lotta Lilja on 6.7.2018 10:10

PKS-hintakiinnitys-blogikuva

Pörssisähkön ostajat tietävät, että välillä sähkön hinnat heiluvat. Mutta tiesitkö, että hintaa voi myös vakauttaa menettämättä pörssisähkön hyviä ominaisuuksia? Se tapahtuu tekemällä hintakiinnityksiä.

Kauppapaikat tämän ja huomisen hinnoille

Sähkömarkkinat muodostuvat kaksista eri markkinoista(*). On sähköpörssi, NordPool, jossa muodostuu hinta fyysiselle sähkölle, jota ostamme koteihimme ja yrityksiimme. Eli sille sähkölle, jota tulee pistorasiasta, joka pyörittää kompuroita, lämmittää uuneja ja pitää pakasteet jäässä. Sähkön hinnasta käydään päivittäin huutokauppa seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille. Hintaan vaikuttavat sähkön kulutus (mm. ulkolämpötila) sekä tuotanto eli paljonko vaikkapa tuulee ja ovatko kaikki ydinvoimalat käytettävissä. NordPool on sähköpörssi, jossa muodostuu hinta pörssisähkösopimuksille.

Sekä sähkön tuottajat että ostajat haluavat ennakoitavuutta hintoihin, minkä vuoksi fyysisen sähkömarkkinan rinnalla on toinenkin markkinapaikka, jossa käydään kauppaa tulevista sähkön hinnoista. Markkinapaikan nimi on Nasdaq Commodities ja siellä käydään kauppa paitsi sähköllä, myös lukuisilla muilla hyödykkeillä. Nasdaqista ei osteta fyysistä sähköä vaan sähkön hintajohdannaisia. Myös näillä markkinoilla hinnat elävät koko ajan riippuen siitä, millaisia tietoja ja luuloja osapuolilla on sähkön tuotannosta ja kulutuksesta tulevaisuuteen.

Esimerkki:

Alla oleva graafi kuvaa sähköjohdannaisen eli hintakiinnityksen hintaa syksylle 2019 (Q4-19). Nyt kirjoitushetkellä hinta on 4 snt/kWh. Koko tarkastelujaksolla hinta on ollut alimmillaan 3,30 snt/kWh ja korkeimmillaan 4,22 snt/kWh. Jos siis kiinnittäisin hintaa juuri nyt, kiinnittäisin sopimukseni keskimääräisen hinnan neljään senttiin syksyksi 2019. Voisin hyvin tehdäkin niin vaikka osittain. Silloin olisin varmistanut tätä hintatasoa, mutta pääsisin vielä seuraamaan mihin hinta kehittyy tästä eteenpäin.

Hintakiinnitys, kiinnityshinta ajanjaksolle Q4-19Hintajakso Q4-19, hintakehitys. Tällä hetkellä hinta 4,00 snt/kWh. 

 

Miten minä tai yritykseni pääsee tähän käsiksi?

Kaikissa pörssisähkösopimuksissa on taustalla sähköpörssi, NordPool. Ainutlaatuista on se, että myös johdannaiset paketoidaan samalle sopimukselle asiakkaiden ulottuville.

Priimaplus-asiakkaana hintakiinnityksiä voi tehdä milloin itse haluat. Hinnat ovat jatkuvasti tarjolla asiakkaille kahden vuoden päähän ja kiinnityksiä voi tehdä niille vuosineljänneksille, joille haluaa, esimerkiksi talven varalle. Mikäli nyt sähkön ostajana olisin sitä mieltä, että yllä mainittu 4 snt/kWh on hyvä hinta syksyn sähkölle, voisin kiinnittää hintaa osittain tai kokonaan tuolle ajanjaksolle. Voit tutkia asiaa lisää Live-palvelusta, joka on sähköinen palvelu asiakkaillemme.

Myös kuluttaja-asiakkaana pääset nauttimaan mahdollisuudesta kiinnittää hintaa. Tutustu Priimaan täältä.

 

Lisätietoa pörssisähköstä

Kaipaatko lisätietoa pörssisähköstä ja sen mahdollisuuksista? Perehdy sähkömarkkinan saloihin syvällisemmin ja lataa maksuton sähkön ostajan opas. Sen avulla osaat valita yrityksesi tarpeisiin sopivimman sähkösopimuksen ja säästää energiakustannuksissa! 

New Call-to-action

Priimaplus

Priimaplus on maailman älykkäin sähkösopimus nykyaikaiselle suomalaiselle yritykselle. Voit hyödyntää sähköpörssin tarjoamat hintaedut, vakauttaa sähkön hintaa tekemällä hintakiinnityksiä tai antaa sen maksutta asiantuntijoidemme hoitoon. Ostamasi sähkö on joka hetki valmiiksi kilpailutettua ja saat parhaat hyödyt kaikista uusista sähkön käytön mahdollisuuksista.

Pyydä tarjous

 

 * Todellisuudessa markkinat ovat vähän tätä mutkikkaammat, mutta ei pilata hyvää esimerkkiä liioilla yksityiskohdilla. Kerron kyllä mielelläni lisää!

Aiheet: Sähkömarkkinat, Pörssisähkö, Asiakkaana, Hintakiinnitykset

Tervetuloa lukemaan blogiamme!

Blogistamme löydät punnittua tietoa energia-alan uusimmista tuulista, vinkkejä taloudelliseen ja ympäristöystävälliseen energiankäyttöön sekä muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia. 

PRIIMAPLUS TIETOPANKKI

Tilaa blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi

Uusimmat artikkelit