Hinnankiinnitys - mitä se on?

Kirjoittanut Juha Pakarinen on 21.12 .2022 11:00

Hinnankiinnitys mitä se on

Pörssisähkön ostajat tietävät, että välillä sähkön hinnat heiluvat. Mutta tiesitkö, että hintaa voi myös vakauttaa menettämättä pörssisähkön hyviä ominaisuuksia? Se tapahtuu tekemällä hintakiinnityksiä.

Kauppapaikat tämän ja huomisen hinnoille

Sähkömarkkinat muodostuvat kaksista eri markkinoista(*). On sähköpörssi, NordPool, jossa muodostuu hinta fyysiselle sähkölle, jota ostamme koteihimme ja yrityksiimme. Eli sille sähkölle, jota tulee pistorasiasta, joka pyörittää kompuroita, lämmittää uuneja ja pitää pakasteet jäässä. Sähkön hinnasta käydään päivittäin huutokauppa seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille. Hintaan vaikuttavat sähkön kulutus (mm. ulkolämpötila) sekä tuotanto eli paljonko vaikkapa tuulee ja ovatko kaikki ydinvoimalat käytettävissä. NordPool on sähköpörssi, jossa muodostuu hinta pörssisähkösopimuksille.

Sekä sähkön tuottajat että ostajat haluavat ennakoitavuutta hintoihin, minkä vuoksi fyysisen sähkömarkkinan rinnalla on toinenkin markkinapaikka, jossa käydään kauppaa tulevista sähkön hinnoista. Markkinapaikan nimi on Nasdaq Commodities ja siellä käydään kauppa paitsi sähköllä, myös lukuisilla muilla hyödykkeillä. Nasdaqista ei osteta fyysistä sähköä vaan sähkön hintajohdannaisia. Myös näillä markkinoilla hinnat elävät koko ajan riippuen siitä, millaisia tietoja ja luuloja osapuolilla on sähkön tuotannosta ja kulutuksesta tulevaisuuteen.

Miten asiakas voi itse suojata sähkön hintaa ja käydä kauppaa kuten isot toimijat?

Monesti ajatellaan, että kuluttajat tai yritysasiakkaat eivät pääse kiinni johdannaisiin tai markkinahintoihin suoraan, vaan hinnat tulevat aina annettuina. Hintakiinnitykset ovat kuitenkin keino, jolla niin kuluttajat kuin yritysasiakkaat pääsevät sähkömarkkinoihin mukaan ja käymään itse kauppaa johdannaisista. Kiinnityshinnat muodostuvat suoraan sähkön johdannaismarkkinasta, mikä selittää myös tämänhetkisen korkean hintatason. Alla näkyvästä kuvastakin ilmenee, että johdannaisten hinta ja sen myötä kiinnityshinnat ovat etenkin kesän jälkeen olleet aiempaan verrattuna todella korkealla.

Hinnankiinnitysten historiadataa Q1-21 - Q4-22
Hint
akiinnitysten historiadataa Q1-21 - Q4-22. Lähde: Priima Live

Miltä tulevaisuus näyttää?

Alla olevassa kuvassa on sähköjohdannaiset eli sähkön kiinnityshinnat vuoden 2023 ensimmäisestä kvartaalista eteenpäin. Tällä hetkellä sähköjohdannaiset ovat korkealla, mikä näkyy suoraan korkeina kiinnityshintoina erityisesti vuoden 2023 alkupuolelle. Tämänhetkiseen hintatasoon verrattuna ensi vuodelle on kuitenkin tarjolla myös houkuttelevampia vaihtoehtoja erityisesti kesän jälkeen. 

Jos kiinnittäisin hintaa nyt, voisin kiinnittää hinnan yritykselleni 13,9 snt/kWh:n tasolle alkusyksyksi 2023.  Voisin hyvin kiinnittää hintaa osittain ja jättää itselleni pelivaraa. Silloin olisin varmistanut tätä hintatasoa, mutta pääsisin vielä seuraamaan mihin hinta kehittyy tästä eteenpäin. Laskulle tuleva hinta muodostuu tällöin kiinnitetyn hinnan ja toteutuneen pörssisähkön hinnan mukaan.

Hinnankiinnitykset tuleville kvartaaleille ja vuosilleHintajakso Q1-21 – Q3-24, hintakehitys. Tilanne 20.12.2022. Lähde: Priima Live 

 

Miten minä tai yritykseni pääsee tähän käsiksi?

Kaikissa pörssisähkösopimuksissa on taustalla sähköpörssi, NordPool. Priimaplussassa ainutlaatuista on se, että myös johdannaiset paketoidaan samalle sopimukselle asiakkaiden ulottuville.

Priimaplus-asiakkaana hintakiinnityksiä voi tehdä milloin itse haluat. 

Hinnat ovat jatkuvasti tarjolla asiakkaille kahden vuoden päähän ja kiinnityksiä voi tehdä joustavasti juuri sinulle sopivalla tavalla. Uutena toivottuna ominaisuutena Priimaplus-sopimuksessa sinulla valittavanasi on tuttujen kuukausi- ja kvartaalikiinnitysten lisäksi kiinnityshinta:

  • seuraavalle täydelle vuodelle,

  • neljän seuraavan kvartaalin ja

  • lähes kahden vuoden ajalle.

Kuten yllä oleva kuva kertoo, on tulevalle vuodelle tähän markkinaan verrattuna paikkoja säästää. Jos luotat siihen, että sähkön hinta tulee laskemaan reilusti, voit suojata hinnan osittain. Pääset tutkimaan hinnankiinnityksiä ja Priimaplus-sopimuksen mahdollisuuksia Priima Live -palvelusta, joka on sähköinen palvelu asiakkaillemme.

Myös kuluttaja-asiakkaana pääset nauttimaan mahdollisuudesta kiinnittää hintaa. Tutustu Pörssisähkösopimus Priimaan täältä.

Lue lisää hinnankiinnityksestä maksuttomana asiakasetuna blogeistamme Mitä hinnankiinnityspalvelu tarkoittaa? ja Hinnankiinnityspalvelu avaa uusia mahdollisuuksia yrityksen sähkökulujen hallintaan.

Lisätietoa pörssisähköstä

Kaipaatko lisätietoa pörssisähköstä ja sen mahdollisuuksista? Perehdy sähkömarkkinan saloihin syvällisemmin ja lataa maksuton sähkön ostajan opas. Sen avulla osaat valita yrityksesi tarpeisiin sopivimman sähkösopimuksen ja säästää energiakustannuksissa! 

New Call-to-action

Priimaplus

Priimaplus on maailman älykkäin sähkösopimus nykyaikaiselle suomalaiselle yritykselle. Voit hyödyntää sähköpörssin tarjoamat hintaedut, vakauttaa sähkön hintaa tekemällä hintakiinnityksiä tai antaa sen maksutta asiantuntijoidemme hoitoon. Ostamasi sähkö on joka hetki valmiiksi kilpailutettua ja saat parhaat hyödyt kaikista uusista sähkön käytön mahdollisuuksista.

Pyydä tarjous

 

Aiheet: Sähkömarkkinat, Pörssisähkö, Asiakkaana, Hintakiinnitykset