Live-palvelu tutuksi, osa 4: Sähkön alkuperän valinta

Kirjoittanut Lotta Lilja on 16.4 .2019 11:21

PKS-hintakiinnitys-blogikuva

Valitsemalla kotiisi tai yritykseesi päästöttömän sähkön vaikutat merkittävästi hiilijalanjälkeesi. Priima- ja Priimaplus-sopimuksella voit valita sähkön alkuperän kätevästi Live-palvelussa. Samalla voit tarkastella valinnan vaikutusta CO2-päästöihin ja sähkön hintaan sekä tarvittaessa tulostaa alkuperävalinnasta sertifikaatin.

Alkuperävalinta

Live-palvelun Sähkön alkuperä -välilehdellä pääset valitsemaan ostamasi sähkön alkuperän. Vaihtoehtoina on sekasähkön lisäksi tuulivoimalla ja vesivoimalla tuotettu sähkö. Ilman alkuperävalintaa käyttämäsi sähkö koostuu siitä eri tuotantomuotojen yhdistelmästä, jolla kulloinkin Suomessa energiaa tuotetaan.

PKS:n myymän sähkön energialähdejakauma lasketaan vuosittain. Vuonn 2017 jakauma oli seuraavanlainen:

  • Fossiiliset energialähteet ja turve 39,2 %
  • Uusiutuvat energialähteet 18,8 %
  • Ydinvoima 42 %

Tällä jaolla sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt olivat 242 g/CO2/kWh. Valitsemalla päästöttömän vaihtoehdon (vesi- tai tuulivoima) käyttämäsi sähkön päästöt ovat 0 g/CO2/kWh.

Miten alkuperä varmennetaan?

Kantaverkkoyhtiö Fingrid myöntää alkuperätakuita sähköntuottajan hakemuksesta. Alkuperätakuun myöntäminen perustuu tuotannon mittauksiin ja takuita myönnetään tuotettua sähköä vastaava määrä. Näin kaikki uusiutuvana myyty sähkö on aina alkuperävarmennettua. Alkuperätakuujärjestelmällä halutaan edistää uusiutuvan energian käyttöä Suomessa ja EU:ssa sekä varmistaa alkuperän luotettavuus. Samalla kuluttajansuoja paranee, kun asiakas voi yksiselitteisesti varmistaa ostamansa sähkön alkuperän. Järjestelmä myös varmistaa, että tuottaja ei voi myydä tuottamaansa uusiutuvaa sähköä kahteen kertaan.

Alkuperätakuu on eurooppalainen järjestelmä, jota viranomaiset valvovat. Suomessa Energiavirasto tekee myyjille pistokokeita, joissa tarkastetaan, että alkuperätakuiden ja myynnin määrä vastaavat toisiaan.

Miten saan päästöttömän vaihtoehdon käyttööni?

Tee näin: Kirjaudu Live-palveluun (ohje täällä) ja ja valitse Sähkön alkuperä -sivu. Näet sivulla kolme taulukkoa (kuva alla)

1. Alkuperätakuiden voimassa olevat hinnat. Alkuperätakuille muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan hinta, joka lisätään sähkön toimitusmarginaaliin. Alkuperätakuun hinta on voimassa toistaiseksi ja hinnanmuutoksista ilmoitetaan 30 vuorokautta etukäteen.

2. Alkuperätakuun valinnan vaikutus juuri sinun hintaasi sekä CO2-päästöihisi. Hinta ja päästöt lasketaan Live-palvelussa olevien sopimustesi yhteenlasketun vuosikulutusarvion perusteella. Todellinen hinta riippuu toteutuneesta kulutuksesta.

3. Sähkön alkuperävalinnat. Tästä voit valita haluamasi tuotantotavan. Muista viedä valinta loppuun hyväksymällä hinta ja  vahvistamalla muutokset. Muutos astuu voimaan seuraavana päivänä ja voit muuttaa valintaa milloin haluat.

Sähkön alkuperän valinta

Mikäli haluat, voit myös tulostaa itsellesi sertifikaatin, jolla kerrot sähkön alkuperävalinnasta asiakkaillesi vaikkapa kaupan tai ravintolan ilmoitustaululla.  

GO-sertifikaatti

Tervetuloa tutustumaan Live-palveluun ja tekemään vastuullisia valintoja!

Asiakaspalveluumme auttaa mielellään Liven kanssa: asiakaspalvelu@pks.fi tai puh. 013 2663 100 (ma-to klo 8-18, pe 9-18)!

Live-palvelu tutuksi -sarjan osat: 

  1. Käytöt ja kustannukset
  2. Hintakiinnityksen tekeminen
  3. Hintavahdin ja kiinnitysvahdin käyttö
  4. Sähkön alkuperän valinta (tämä teksti)

Aiheet: Pörssisähkö, Live-palvelu, Käyttöopastus, Sähkön alkuperä, Vastuullinen valinta, Asiakkaana