Pörssisähkön hinnat pomppasivat – Miksi tilanteessa on kuitenkin hyvä nähdä metsä puilta?

Kirjoittanut Juha Pakarinen on 29.9 .2021 12:00

Miksi pörssisähkön hintakeskustelussa on hyvä nähdä metsä puilta?

 

Saiko kesän sähkölasku hieraisemaan silmiä? Kesällä 2021 pörssisähkön hinta nousi ennätyskorkealle, ja myös elo-syyskuussa hinnat ovat olleet alkuvuotta suurempia. Lue blogistani, mitkä tekijät ovat nostaneet hintaa ja miksi pörssisähköön perustuva sähkösopimus on hintojen vaihtelusta huolimatta edullisin sähkösopimus pitkällä aikavälillä.

 

Vuonna 2020 sähkön pörssihinnat olivat Pohjoismaissa historiallisen alhaiset. Tänä kesänä ja alkusyksystä pörssisähkön hinnat ovat puolestaan olleet ennätyskorkealla.

Pörssisähkön keskimääräinen veroton tuntihinta
(alv 0 %)

 

Kesä 2021

Kesä 2020


kesäkuu


5,62 snt/kWh 


2, 83 snt/kWh


heinäkuu


7,88 snt/kWh 


2,02 snt/kWh

elokuu

6,82 snt/kWh

4,06 sn/kWh

 

Mistä kesän ja alkusyksyn 2021 korkeat sähkön hinnat johtuvat?

Hintoja tarkastellessa herää monelle meistä kiinnostus tietää syistä niiden takana. Näitä tekijöitä olemme kuvanneet kattavasti blogeissamme:

Tässä myös omat nostoni niistä.

Sähköenergiaa jouduttiin tuottamaan kalliilla tuotantomuodoilla

Yksi keskeisimmistä syistä sähkön korkeille hinnoille juontuu siitä, että sähköenergiaa jouduttiin tuottamaan kesällä ja syksyllä 2021 normaalia enemmän kalliilla tuotantomuodoilla.

KESÄ OLI HELTEINEN, VÄHÄTUULINEN JA VÄHÄSATEINEN

Kesä 2021 jää historiaan poikkeuksellisen lämpimänä. Kesä oli kuumin yli 100 vuoteen osassa Suomea, ja hellepäiviä oli kesä-heinäkuussa yhtäjaksoisesti 31 päivää. Kun kuumaa oli kaikkialla aamusta iltaan, olivat ilmastointi ja tuulettimet pelastus niin kotona kuin työpaikoilla. Helle lisäsikin jäähdytyksen tarvetta ja nosti sähkönkulutusta yleisesti koko maassa.

Viime kesänä helteisen aurinkoiset säät
olivat pääosin tuulettomia.

Ulkona helle saattoi tuntua paikalleen jämähtäneeltä ilmalta. Eikä ihme, sillä viime kesänä helteisen aurinkoiset säät olivat pääosin tuulettomia. Kesäkuun keskimääräinen tuotanto oli noin 550 MWh/h, kun se on normaalisti lähes 800 MWh/h.

Kesä ja myös syksy ovat myös olleet vähäsateisia, ja kokonaisuutena kuluva vuosi on ollut 11 % normaalia kuivempi. Tällä on vaikutusta, sillä normaalisti jopa noin puolet kaikesta Pohjoismaissa tuotetusta sähköstä on vesivoimaa.

Kesä oli poikkeuksellisen helteinen, mikä näkyi osaltaan myös sähkön hinnassa.

POLTTOAINEIDEN JA PÄÄSTÖOIKEUKSIEN HINTATASO ENNÄTYSKORKEALLA

Koska kesän ja syksyn tuuli- ja vesivoimatuotanto on ollut normaalia vähäisempää, on sitä jouduttu kattamaan kalliimmilla tuotantomuodoilla, kuten kivihiilellä, öljyllä ja maakaasulla, tuotetulla tuontisähköllä.

Tämä on nostanut kalliiden polttoaineiden kysyntää, jonka johdosta niiden hinta on pompannut ennätyskorkealle koko Euroopassa. Kivihiili-, öljy- ja maakaasutuotannossa sähköä tuotetaan kasvihuonepäästöjä lisäävillä keinoilla, ja fossiilisia polttoaineita käyttävät sähköntuottajat joutuvat ostamaan aiheuttamiensa päästöjen verran päästöoikeuksia markkinoilta. Tänä kesänä päästöoikeuksien hintataso nousi ennätystasolle, jopa 50-60 euroa / päästötonni, minkä seurauksena myös sähkön pörssihinnat nousivat huimasti. Lue lisää blogistamme.

Miksi pörssisähkö edullisin pitkällä tähtäimellä?


HINTA KILPAILUTETAAN PÖRSSISSÄ PÄIVITTÄIN JA TUNNEITTAIN

Vaikka pörssisähkön viimeaikainen raju hintojen vaihtelu saattaa ihmetyttää, on hyvä huomata, että pörssisähkö on edullisin sähkömuoto pitkällä aikavälillä hintojen vaihtelusta huolimatta.

Tämä johtuu siitä, että sähkön hinta kilpailutetaan pörssissä päivittäin ja tunneittain, jolloin hinta on aina aidosti kilpailukykyinen. Myös toimitusmarginaalit pysyvät matalina, koska kyseessä on aidosti markkinalähtöinen sopimustyyppi, jossa myös jälleenmyyjän riski on pieni.

Vastaavanlainen hinnan kilpailutus ei sisälly esimerkiksi kiinteähintaiseen sähkösopimukseen, jossa hinta pysyy samana koko määräajan. Jos sopimuksen on tehnyt hintojen ollessa korkealla, voi sähköstä joutua maksamaan koko sopimuskauden markkinahintaa huomattavasti korkeampaa hintaa. Tällaisessa sopimustyypissä myös sähkön myyjän riski on suurempi, jolloin myös toimitusmaksu on suurempi. Lue sähkösopimusten eroista blogistamme.

HINNAT MATALIA USEAN VUODEN PERSPEKTIIVILLÄ

Hyvä vinkki pörssisähkön hintatason arviointiin onkin arvioida sitä pitkällä aikavälillä. Alla olevasta kaaviosta selviää, että viimeisten 10 vuoden aikana pörssisähkön keskimääräinen veroton hinta oli:

  • alle 5 snt/kWh kymmenen vuoden ajan
  • alle 4 snt/kWh kuuden vuoden ajan.

Pörssisähkön veroton keskihinta lähes 11 vuoden ajalta.  Vuoden 2011 veroton keskihinta on laskettu tammi-elokuulta 2011. Lähde: Nord Pool

Pörssisähkön veroton keskihinta lähes 11 vuoden ajalta.

Vuoden 2021 veroton keskihinta on laskettu tammi-elokuulta 2021.

Lähde: Nord Pool

Priimaplus-sopimuksessa voit myös vakauttaa sähkön hintaa.

PRIIMAPLUS-PÖRSSISÄHKÖSOPIMUKSESSA VOIT MYÖS VAKAUTTAA SÄHKÖN HINTAA

Yrityksille suunnattu Priimaplus-sähkösopimus perustuu pörssisähköön, mutta tarjoaa joustavan mahdollisuuden myös kiinnittää sähkön hintaa kiinteälle hintatasolle. Tämä onnistuu esimerkiksi hinnankiinnityspalvelussa, jonka voit ottaa maksutta käyttöön Priimaplus-sopimuksessasi.

Kiinnittämällä hintaa kiinteälle hintatasolle pystyt saamaan pörssisähköstä vieläkin enemmän irti:

  • Saat ennustettavuutta ja vakautta voit välttää pörssisähkön mahdolliset odottamattomat hinnannousut aikoina, jolloin yrityksessäsi kuluu eniten sähköä.
  • Saat mahdollisuuden hyödyntää  eteen avautuvia mahdollisuuksia hankkia sähköä jopa markkinahintaa halvemmalla.

Eräs Pk-yritys, jolla sähkönkulutus oli
heinäkuussa 2021 noin 19 500 kWh,
säästi 75% hinnankiinnityksellä  668,91 €.
Ilman kiinnitystä energiakustannukset olisivat
olleet 1535,43 €, kiinnityspalvelun ansiosta 866,52 €.

Tutustu blogissamme, miten hinnankiinnityspalvelulla vakautettiin sähkön hintaa ja saavutettiin hintaetua myös tammi-helmikuussa 2021.

Lisätietoa

Priimaplus-sähkösopimukseen ja sen eroihin muihin sähkösopimuksiin verrattuna pääset tutustumaan maksuttomasta oppaastamme.

Hinnankiinnityspalvelusta saat kattavaa tietoa blogiartikkeleistamme:

Ota yhteyttä

Haluaisitko kuulla lisää Priimaplus-sähkösopimuksesta ja siitä, miksi se voisi olla sopiva vaihtoehto juuri teidän yrityksellenne? Ota yhteyttä meihin: asiakaspalvelu@pks.fi tai puh. 013 2663 100 (ma-to klo 8–18, pe 9–18).

Pyydä tarjous

“Yrittäjä joutuu ottamaan riskejä tietäen,
ettei hyötyä saada aina juuri tällä sekunnilla.
Mutta kun on määrätietoinen sopimusvalinnan
kanssa ja pitää katseen eteenpäin, niin muutaman
vuoden aikajänteellä yritys huomaa valinneensa
taloudellisimman vaihtoehdon.

- Neste Niinivaaran yrittäjä Hannu Hämäläisen ajatuksia
Priimaplus-pörssisähkösopimuksesta. Lue asiakastarina.

 

 

Aiheet: Pörssisähkö, Ajankohtaiskatsaus, Hinnankiinnityspalvelu