Hinnankiinnityspalvelu – Usein kysytyt kysymykset (UKK)

Kirjoittanut Tomi Turunen on 27.4 .2021 11:01

Tiesitkö, että yrityksellesi on saatavilla moderni sähkösopimus, jossa voit vaikuttaa ainutlaatuisella tavalla sähkön hintaan? Jos et vielä ole tutustunut Priimaplus-sähkösopimukseen ja siihen sisältyvään hinnankiinnityspalveluun, voit lukea niiden huikeista eduista tästä blogista. Hinnankiinnityspalvelu on maksuton asiakasetu, jonka voit ottaa käyttöösi milloin tahansa. Hinnankiinnityspalvelu auttaa sinua vakauttamaan sähkön hintaa ja pienentämään yrityksesi sähkön kustannuksia.  Alkuvuonna 2021 hinnankiinnityspalvelun valinnut pk-yritys säästi useita satoja euroja sähkön hinnassa jopa edulliseen spot-hintaan verrattuna.

Lue blogistamme, mikä hinnankiinnityspalvelussa askarruttaa.

Hinnankiinnityspalvelu – Usein kysytyt kysymykset (UKK) ja vastaukset

 

Mikä hinnankiinnityspalvelu on?

Hinnankiinnityspalvelu on Priimaplus-sähkösopimukseen sisältyvä maksuton asiakasetu, jossa Pohjois-Karjalan Sähkön (PKS) asiantuntijamme hoitavat yrityksesi sähköasioita hinnan kiinnityksillä – vakauttaen yrityksesi sähkön hintaa kvartaaleittain markkinanäkemykseensä perustuen. Hinnankiinnityspalvelu sopii kaikille yrityksille, jotka haluavat vaikuttaa ostamaansa sähkön hintaan. Voit ottaa sen halutessasi käyttöösi milloin tahansa. 

Miksi hinnankiinnityspalvelu on olemassa?

Priimaplus-sähkösopimus perustuu pörssisähköön. Pörssisähkö on aidosti edullisin tapa hankkia sähköä, sillä se kilpailutetaan sähköpörssissä päivittäin ja tunneittain. Pörssisähkön hinnanvaihteluja on kuitenkin joskus vaikea ennakoida. Hinnat voivat vaihdella merkittävästi päivän aikana ja hinta voi nousta korkealle esimerkiksi talviaikaan.

Tästä syystä kehitimme pörssisähkön rinnalle Priimaplus-sopimukseen hinnankiinnityspalvelun. Palvelua hyödyntäen yrityksesi voi vakauttaa sähkön hintaa ja ennakoida näin tulevia sähkön kustannuksia. Asiantuntijamme seuraavat aktiivisesti työkseen sähkömarkkinoiden hintakehitystä. Hinnankiinnityspalvelussa tämä osaaminen tuodaan maksuttomana palveluna yrityksesi käyttöön.

Antti Rautiainen on yksi PKS:n asiantuntijoista, jonka työhön kuuluu olennaisena osana seurata sähkön hinnan kehittymistä.


Miten hinnankiinnityspalvelu toimii?

Hinnankiinnityspalvelussa me PKS:n asiantuntijat teemme hinnankiinnitykset yrityksesi puolesta. Toteutamme kiinnitykset yhteissalkku-periaatteella Kun kiinnitämme sähkön hintaa, hinta kiinnittyy kaikille hinnankiinnityspalvelun valinneille Priimaplus-asiakkaille. Hinnankiinnityspalvelu on helppo ja vaivaton tapa hoitaa yrityksesi sähköasioita. Voit keskittyä omaan liiketoimintaasi ja luottaa, että asiantuntijamme pitävät sähkösopimuksesi hinnan kilpailukykyisenä.


Mihin hinnankiinnitykset perustuvat?

PKS:n asiantuntijamme seuraavat työkseen sähkömarkkinoiden hintakehitystä ja siihen vaikuttavia taustatekijöitä. Esimerkkejä näistä ovat pitkän aikavälin sääennusteet, vesivarastotilanne Pohjoismaissa ja voimantuotannon käyttöasteet. Sähkön hintaa arvioidaan yleisen hintakehityksen sekä pitkän ja lyhyen ajan trendien näkökulmasta. Asiantuntijamme kiinnittävät sähkön hintaa markkinanäkemykseensä perustuen, kun hinta on heidän mielestään kiinnittämiseen sopivalla tasolla. 

PKS:n asiantuntijat seuraavat työkseen sähkömarkkinoiden kehitystä.


Mitä hyötyä hinnankiinnityspalvelu tuo yritykselleni?

Vakauttamalla sähkön hintaa vältät pörssisähkön mahdolliset odottamattomat hinnannousut aikoina, jolloin yrityksessäsi kuluu eniten sähköä. Jos suurin sähkönkulutus kohdistuu esimerkiksi talvikaudelle, voit varmistaa hinnankiinnitysten avulla, ettei yrityksellesi tule yllättäviä lisäkuluja. Esimerkiksi alkuvuonna 2021 sähkön keskihinta oli kaksi kertaa korkeampi viime vuoteen verrattuna. Hinnankiinnityspalvelun valinneet yritykset hankkivat tuona aikana sähkön huomattavasti pörssisähköä edullisemmin. Lue lisää hinnankiinnityspalvelun hyödyistä blogistamme.


Millaisia säästöjä yritykseni voi saada hinnankiinnityspalvelulla?

Hinnankiinnityksen tavoitteena on myös hyödyntää eteen avautuvia mahdollisuuksia hankkia sähköä jopa markkinahintaa halvemmalla. Esimerkiksi tammikuussa 2021 hinnankiinnityspalvelun käyttöön ottaneet yritykset hankkivat sähkön noin 15 prosenttia ja helmikuussa noin 24 prosenttia edullisemmalla pörssisähkön tuntihintaan verrattuna. Hintakiinnitykset tälle ajalle tehtiin vuosien 2019 ja 2020 aikana kolmessa eri ajankohdassa aina 25 % kerrallaan. Pk-yrityksellä, jolla sähkönkulutus on esimerkiksi 25 000 kWh kuukaudessa, se tarkoitti tammi-helmikuussa noin 540 euron säästöä sähkölaskussa. Lue lisää blogistamme.


Miten voin hyödyntää hinnankiinnityspalvelua ja pörssisähköä yhdessä?

Priimaplus-asiakkaana voit käyttää valintasi mukaan edullista pörssisähköä, vakauttaa sähkön hintaa hinnankiinnityspalvelulla tai tehdä molempia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli olet ottanut hinnankiinnityspalvelun käyttöösi ja asiantuntijamme tekevät hintakiinnityksiä kaikille kvartaaleille, perustuu sähkösopimuksesi hinta koko vuoden ajan kiinnitettyihin hintoihin.

Vastaavasti silloin, kun asiantuntijamme tekevät hintakiinnityksen vain joillekin kvartaaleille, muodostuu hinta näille vuosineljänneksille kiinnitetyn hinnan perustella ja muille kvartaaleille pörssisähköhinnan perusteella.

Asiantuntijat saattavat nähdä parhaaksi tehdä hinnankiinnityksen vain osalle sähkön hinnasta. Näissä tapauksissa sähkölaskusi muodostuu niin pörssisähköstä kuin hintakiinnityksistä

 

Miten voin seurata yritykselleni tehtyjä hinnankiinnityksiä?

Kaikki asiantuntijoidemme tekemät hinnankiinnitykset ovat nähtävilläsi Priima Live-palvelussa. Priima Live on energiankäytön hallintapalvelu, jossa voit tarkastella mm. kulutustietojasi ja sähkön hintaa jopa tuntitasolla. Tehdyistä hintakiinnityksistä saat aina myös vahvistuksen sähköpostilla.

Voit seurata tehtyjä hinnankiinnityksiä Priima Live -palvelussa.


Mitä muita keinoja minulla on vaikuttaa yritykseni sähkön hintaan?

Hinnankiinnityspalvelun ohella voit vaikuttaa sähkön hintaan hintakiinnitysten jälkeenkin niin kutsutun kulutusvaikutuksen avulla. Kulutusvaikutus muodostuu yrityksesi sähkön kulutukseen perustuvasta keskihinnasta ja tuntikohtaisten spot-hintojen keskiarvon välisestä erotuksesta.

Ajoittaessasi sähkön käyttöä ilta-, yö- tai viikonloppukäyttöön muodostaa sähkön käyttösi negatiivisen kulutusvaikutuksen, jolla voit pienentää sähkölaskuasi. Sähkönkäytön jakautuessa tasaisesti vuorokauden eri tunneille ei kulutusmaksua tai -säästöä juurikaan muodostu. Jos sähkönkäyttösi ajoittuu arkipäivien kalliille tunneille, on kulutusvaikutus positiivinen ja maksat siitä pienen ruuhkamaksun. Tällaisissa tapauksissa jää sähkön hinta yleensä hinnankiinnityksen johdosta kuitenkin edelleen matalalle tasolle muihin sähkösopimuksiin verrattuna.

Voit huomioida kulutusvaikutuksen yrityksesi sähkön käytössä arvioimalla, onko sinun mahdollista painottaa sähkön käyttöä osittain enemmän ilta-, yö- tai viikonloppukäyttöön. Näin voit omilla toimillasi vaikuttaa ostamasi sähkön hintaan.


Miten voin ottaa hinnankiinnityspalvelun käyttööni?

Hinnankiinnityspalvelu on Priimaplus-sähkösopimukseen sisältyvä maksuton asiakasetu. Jos olet jo ottanut hinnankiinnityspalvelun käyttöösi Priimaplus-sopimuksessa, voit seurata asiantuntijoidemme tekemiä hinnankiinnityksiä Priima Live-palvelussa. Jos sinulla ei vielä ole käytössä hinnankiinnityspalvelua, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään käyttöönotossa: asiakaspalvelu@pks.fi tai puh. 013 2663 100 (ma-to klo 8-18, pe 9-18).

Kiinnostuitko hinnankiinnityspalvelusta?
Pyydä yrityksellesi tarjous Priimaplus-sähkösopimuksesta tästä linkistä.
Voit myös ottaa Priimaplus-sähkösopimuksen käyttöösi soittamalla meille puh. 013 2663 100.

Lisätietoa

Haluaisitko tietää lisää Priimaplus-sähkösopimuksen hyödyistä ja eroista muihin sähkösopimuksiin verrattuna? Voisiko sähkösopimuksella jopa säästää? Tutustu, miten ostat sähköä edullisempaan hintaan Priimaplus-sopimuksella ilmaisesta oppaastamme!

Lue, miten ostat sähköä edullisempaan hintaan!

 

Aiheet: Sähkösopimus, Hintakiinnitykset, Hinnankiinnityspalvelu