Pörssisähkö-suomi sanakirja – ota termit haltuun!

Kirjoittanut Lotta Lilja on 03.6 .2020 02:00

Pörssisähkö-suomi sanakirja

Aiheuttaako sähkösanasto vaikeuksia? Onko sähkönmyyjästä vaikea saada selkoa, kun puheessa vilisee vieraita termejä ja outoja sanoja? Kokosimme tähän artikkeliin kattavan listan pörssisähköön liittyviä termejä, jotta ymmärrät myyjäsi puheesta enemmän!

Pörssisähkö

Pörssisähkö on tunneittain hinnoiteltua sähköä, jonka hinta muodostuu pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä päivittäin seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille. Sähköpörssi toimii samalla periaatteella kuin muutkin pörssit eli kaupankäynnin kohteena olevan sähköenergian hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan. 

Yrityksesi voi ostaa pörssisähköä sähkönmyyjältä, joka lisää hintaan oman marginaalinsa. Pörssisähkön hinta vaihtelee, mutta on pidemmän päälle edullisin tapa ostaa sähköä, koska hinta kilpailutetaan tukkumarkkinoilla päivittäin.

Spot-hinta

Spot-hinta tarkoittaa samaa kuin sähkön tuntihinta tai sähkön tukkuhinta. Se on pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta jokaiselle tunnille vuorokaudessa.

Sähköenergian mittayksiköt

Sähköenergian kulutusta mitataan kilowattitunneissa (kWh). 1 GWh = 1 000 MWh = 1 000 000 kWh.

Sähkölaskuilla sähkön hinta ilmoitetaan yleensä snt/kWh -muodossa. Myös €/MWh -muotoa nähdään. Esimerkki: 4 snt/kWh = 40 €/MWh.

Tehoa (P) mitataan wateissa (1000 W = 1 kW). Jos halutaan arvioida sähkölaitteen käyttämää sähköenergian määrää, kerrotaan laitteen teho (kW) sen käyttöajalla (h) ja saadaan lopputulokseksi kilowattitunteja (kWh).

Yrityksen sähkönkulutus riippuu valitusta lämmitysmuodosta, valaistuksesta ja käytössä olevien sähkölaitteiden tehosta, iästä ja kunnosta. Lue 3 vinkkiä yrityksen sähkösopimuksen tekoon!

Hintakiinnitys

Pörssisähkölle on tyypillistä, että hinta vaihtelee. Yritykset haluavat toisinaan vakauttaa sähkön hintaa ja se onnistuu myös pörssisähkösopimuksella hintakiinnityksiä tekemällä. Hintakiinnitysten hinta määräytyy pörssissä (Nasdaq OMX Commodities). Kyse on siitä, että sähkön tuottajat ja ostajat arvioivat paljonko sähkön hinta on tulevaisuudessa eri hintajaksoilla ja tekevät etukäteiskauppaa sen perusteella.

Hinnankiinnityspalvelu

Hinnankiinnityspalvelussa valtuutat sähkömarkkinoiden ammattilaiset tekemään hintakiinnityksiä puolestasi. Hintakiinnityksillä tavoitellaan yrityksesi kannalta ennustettavaa ja kohtuullista hintatasoa. Kaikkien PKS Sähkökaupan tekemien hinnankiinnitysten tavoitteena on tuottaa yrityksellesi hintaetua hinnankiinnitysstrategian puitteissa.

Lehmän hermot

Joskus on väitetty, että pörssisähkö ja sen käyttäminen vaativat lehmän hermoja, mutta Priimaplus-sopimus sopii myös lyhytpinnaisille sähkön ostajille! Käytä pörssisähköä tuntihinnoilla tai kiinnitä sähkön hintaa. Voit myös valita helpon hinnankiinnityspalvelun avuksi, jolloin ostamasi sähkön hinta on aina ajan tasalla.

Nord Pool ja Nasdaq OMX Commodities

Nord Pool ja Nasdaq ovat pörssejä, jossa sähkön tuottajat tarjoavat tuotantoaan myyntiin ja sähkön ostajat tekevät ostotarjouksia. Kauppa syntyy, kun halvin myyntitarjous ja korkein ostotarjous kohtaavat. Nord Poolissa kauppaa tehdään fyysisestä sähköstä seuraavalle vuorokaudelle. Se on siis sähkön tukkukauppa. Spot-hinnan lisäksi kauppaa tehdään myös johdannaisilla, joiden avulla sähkön osto- tai myyntihinnan voi vakauttaa pidemmälle aikavälille tulevaisuuteen. Silloin kauppapaikka on Nasdaq.

PKS

PKS on lyhenne nimestä Pohjois-Karjalan Sähkö Oy. Olemme valtakunnallinen sähkökauppias ja toiminta-ajatuksemme on kehittää ja tuottaa nykyaikaisia energiapalveluja, joilla asiakkaamme voivat helpommin hallita omaa energian käyttöään ja kustannuksiaan.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjala on Itä-Suomessa sijaitseva maakunta, jossa vuodenajat erottaa hyvin toisistaan ja ilma on kevyttä hengittää. Pohjoiskarjalaiset ihmiset ovat tunnettuja erityisesti eloisasta ja lupsakasta luonteestaan. Voit vaikka testata tätä soittamalla myyjillemme!

Priimaplus

Priimaplus on maailman älykkäin sähkösopimus nykyaikaiselle suomalaiselle yritykselle. Voit hyödyntää sähköpörssin tarjoamat hintaedut, vakauttaa sähkön hintaa tekemällä hintakiinnityksiä tai antaa sen asiantuntijoidemme hoitoon. Ostamasi sähkö on joka hetki valmiiksi kilpailutettua ja saat parhaat hyödyt kaikista uusista sähkön käytön mahdollisuuksista.

Lisätietoa pörssisähköstä

Kaipaatko lisätietoa pörssisähköstä ja sen mahdollisuuksista? Perehdy sähkömarkkinan saloihin syvällisemmin ja lataa maksuton sähkön ostajan opas. Sen avulla osaat valita yrityksesi tarpeisiin sopivimman sähkösopimuksen ja säästää energiakustannuksissa!

Pörssisähkö-opas

Lataa opas

 

Aiheet: Sähkömarkkinat, Pörssisähkö