Jääkiekon MM-kultahumua ja olympiamitaleja – mitä muistammekaan sähkövuosista 2017-2021?

Kirjoittanut Juha Pakarinen on 21.12 .2021 03:11

Miltä näytti sähkövuosi 2019 Suomen voittaessa jääkiekon MM-kultaa?

Pörssisähkön hinnat pomppasivat viime vuoden huippumatalalta tasolta ennätyskorkealle tänä syksynä. Vaikka näin raju hintojen vaihtelu on poikkeuksellista, on pörssisähkön hintojen vaihtelu itsessään normaalia. Millaista elämää pörssisähkön hinnat ovat eläneet viimeisten 5 vuoden aikana, kun Suomi täytti 100 vuotta ja voitti jääkiekon MM-kultaa - Lue näistä blogistani!

“Mikä menee ylös, tulee myös alas”, kirjoittaa kollegani syksyn ennätyskorkeita hintoja käsittelevässä blogissaan. Erilaisten ennusteiden mukaan viimeistään ensi vuoden keväällä pörssisähkön hinnat madaltuvat jälleen.

Vaikka pörssisähkön vaihtelevat hinnat voivat pohdituttaa, on hyvä muistaa, että hintojen vaihtelu on normaalia ja kuuluu pörssisähköön. Hyvä nyrkkisääntö hintojen arviointiin onkin niiden tarkastelu pitkällä aikavälillä.

Alla olevasta kaaviosta selviää, että kokonaisuutena pörssisähkön hinnat ovat olleet varsin kilpailukykyisiä viimeisten 11 vuoden aikana. Pörssisähkön veroton keskihinta oli:

  • alle 5 snt/kWh kymmenenä vuotena

  • alle 4 snt/kWh kuutena vuotena

  • alle 3 snt/kWh kahtena vuonna

Pörssisähkön veroton keskihinta lähes 11 vuoden ajalta.
Vuoden 2021 veroton keskihinta on laskettu 1.1.-7.12.2021.

Mitä tapahtui Suomessa ja pörssisähkössä vuosina 20172021?


Mutta miten pörssisähkön hinta on vaihdellut viimeisten viiden vuoden aikana - tässä blogissa muistelen ikimuistoisia hetkiä ja kurkistan pörssisähkön hintojen taakse.

VUONNA 2017 SUOMI 100 VUOTTA

“Oi Suomi, katso, Sinun päiväs koittaa…” Vuonna 2017 juhlimme rakkaan isänmaamme 100-vuotista itsenäisyyttä. Ainutlaatuinen vuosi  näkyi, kuului ja tuntui kaikkialla Suomessa. Sen teema “Yhdessä” onnistui yli odotusten - juhlavuoden avoin ohjelma sisälsi 5 000 erilaista hanketta ja yli 600 000 suomalaista ja Suomen ystävää osallistui sen rakentamiseen. Onnitteluja sateli ulkomailta asti ja vuosi päätettiin juhlailotulitukseen Helsingissä.

Sää eli juhlavuonna omaa elämäänsä ja jopa koetteli meidän sisukkuutta. Kesä oli kolea, eikä monien mielestä koskaan kunnolla edes käynnistynyt. Keväistä vappua juhlittiin räntä- ja lumisateessa ja juhannuskukat pelastettiin sisään yöpakkasilta. Saariselällä jatkettiin laskettelukautta vielä kesäkuussa. Loppukesällä ja syksyllä sade löi ikkunaan – sateet olivat keskimääräistä suurempia ja huuhtoivat myös sähkön hintaa alemmaksi.

Vuonna 2017 pörssisähkön veroton keskihinta tiputtelikin hyvin matalalla hintatasolla: 3,32 snt/kWh.

2017 juhlistettiin Suomen 100-vuotiasta taivalta. Lue, millä juhlatuulella pörssisähkön hinta oli tuolloin!

VUONNA 2018 SUOMELLE 6 MITALIA TALVIOLYMPIALAISISSA

Kukapa voisi unohtaa suomalaisten tähtihetket Pyeongchangin talviolympialaisissa. Sykähdyttävän 50 kilometrin kultahiihdon, jossa Iivo Niskanen ampaisee Bolshunovin imusta hurjaan voittokiitoon kilometri ennen maalia. Ja naisten upeat saavutukset Pronssimitalit kaulassa Helsinki-Vantaalle saapuivat Krista Pärmäkoski, Enni Rukajärvi sekä Naisleijonat, jotka kukistivat Venäjän hienolla joukkuepelillään. Myös Pohjois-Karjalan oma tähtemme Mari Eder sijoittui upeasti viidenneksi parisprintissä Pärmäkosken kanssa.

Vuonna 2018 pörssisähkön veroton keskihinta ei puolestaan ottanut irtiottoja, vaan hiihteli tasaisella keskitasolla: 4,68 snt/kWh. Vuoden alkupuoliskolla hinnat olivat selvästi edellisvuotta korkeampia, sillä vesivoimaa oli tarjolla normaalia vähemmän. Vaikka lunta oli lupaavan paljon, lämmin sää teki oikkunsa ja sulattikin hanget suoraan ilmaan, eikä altaisiin, kuten tavallisesti. Vuosi 2018 oli kokonaisuudessaan ennätyslämmin ja -kuiva, joten sähköä jouduttiin tuottamaan hintaa nostavilla kalliimmilla tuotantomuodoilla.

Vaikka Pyeongchangin talviolympialaisista tuli mitalisadetta, kesä 2018 oli ennätyksellisen kuiva ja kuuma.

VUONNA 2019 TUPLASTI JÄÄKIEKON MM-KULTAHUMUA


Mörkö, mörkö” raikui kannustushuutona useissa kisakatsomoissa ympäri Suomen Marko Anttilan laukoessa ratkaisumaaleja häkkiin. Joukkue luotti kapteeniinsa, joka loi poikkeuksellisen yhteishengen joukkueeseen. Leijonia ei pysäyttänyt mikään ja suomalainen jääkiekkokansa oli irti. Samana vuonna juhlittiin huikeaa kultamestaruutta jo aiemmin, kun Pikkuleijonat kaatoivat USA:n kiihkeässä loppuottelussa.

Vuosi 2019 oli Suomessa liki asteen tavallista lämpimämpi. Leuto ja tuulinen talvikeli pienensi sähkön kysyntää alkuvuonna. Keväällä hintoihin vaikuttivat mm. fossiilisten polttoaineiden päästöoikeuksien hinnat, jotka olivat nousseet mm. Brexitistä johtuvien epävarmuuksien vuoksi. Vettä ja tuulta kuitenkin riitti ja sähkön hinta oli edullisella tasolla myös kesäkuussa. Heinäkuussa voimalaitosten ja siirtoyhteyksien huollot nostivat tukkuhintoja. Loppuvuoden sademäärä oli keskimääräistä suurempi, mikä piti loppuvuoden hinnat alhaalla. Vuoden 2019 veroton keskihinta oli 4,4 snt/kWh.

VUONNA 20202021 COVID-19


Covid-19 aiheutti poikkeustilanteen niin Suomessa kuin maailmalla jo alkuvuodesta 2020. Perheissä ja työpaikoilla siirryttiin etätyön ja -opiskelujen pariin. Opimme työskentelemään viikosta toiseen kotoa käsin, josta tuli meille uusi normaali. Vuonna 2021 pääsimme vihdoin avaamaan rajoitetusti ravintoloita, kahviloita, hotelleja ja tapahtumia ja elvyttämään kotimaan matkailua.

Viime vuonna saimme myhäillä tyytyväisenä pörssisähkön ennätysalhaista hintatasoa. Sähkön veroton keskihinta vain 2,80snt/kWh. Alkuvuodesta yöaikaan nähtiin jopa nollalla alkavia kWh-hintoja. Hinta oli ennätysalhaalla myös koko kesän.

Tänä vuonna puolestaan todistettiin, miten nopeasti markkinatilanne voi muuttua sääolojen myötä. Alkuvuoden hyytävä pakkasjakso nosti sähkön keskihintaa kaksi kertaa suuremmaksi viime vuoteen verrattuna. Kesä oli vähätuulinen ja -sateinen sekä kuumin yli 100 vuoteen osassa Suomea. Hintoja kesällä ja syksyllä pompauttivat poikkeuksellisen korkealle mm. polttoaineiden ja päästöoikeuksien ennätyskorkea hintataso.


Alkuvuoden 2021 hyytävä pakkasjakso nosti sähkön keskihintaa.


Lisätietoa pörssisähköstä


Haluaisitko lisätietoa nykyaikaisesta pörssisähkösopimuksesta, joilla voit estää suuret hinnanvaihtelut ja vakauttaa sähkön hintaa? Tutustu Priimaplus-sopimukseen, joka sisältää ainutlaatuisen mahdollisuuden hinnankiinnityksiin.

Pyydä yrityksellesi tarjous Priimaplus-sähkösopimuksesta tästä linkistä, niin soitan ja kerron sinulle enemmän sen mahdollisuuksista!

Lisätietoa Priimaplus-sopimuksesta saat Näin ostat sähköä edulliseen hintaan -oppaastamme ja Pelaa varman päälle hintakiinnityksillä -videostamme:



Haluaisitko ottaa hinnankiinnityspalvelun käyttöön?

Jos sinulla on jo Priimaplus-sopimus, mutta ei vielä ole käytössä hinnankiinnityspalvelua, niin asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään käyttöönotossa: asiakaspalvelu@pks.fi tai puh. 013 2663 100 (ma-to klo 8-18, pe 9-18).

 

 

Aiheet: Pörssisähkö, Hinnankiinnityspalvelu