Miltä näyttivät viime kesän sähkömarkkinat ja miten hinnoista päästiin hyötymään yrityksille tarkoitetussa Priimaplus-pörssisähkösopimuksessa? Kuten ehkä jo tiedätkin, Priimaplus-sopimus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden vakauttaa sähkön hintaa hintakiinnitysten avulla.
Toukokuussa ennätysalhaiset hinnat
Toukokuussa odotettiin juhannusta ja huomattiin, että välillä markkinatkin tekevät omia aikojaan omia taikojaan. Joskus sähkön hinnan kehittymistä ei pystytä ennustamaan edistyneimmilläkään menetelmillä. Toukokuussa todistettiinkin ennätysalhaisia hintoja.
Toukokuun veroton keskihinta oli ainoastaan 1,95 senttiä kilowattitunnilta. Koko alkuvuoden (01-05/2020) keskihinta oli 2,23 senttiä kilowattituntia kohden.
Toukokuun alhaiseen sähkön hintaan vaikuttivat alkuvuoden lauhan talven ja poikkeustilan heikentämä sähkön kysyntä. Samaan aikaan vesivoimaa tuotettiin runsaiden sateiden myötä hyvin. Tuulivoimalat jauhoivat sähköä ennätystahtiin ja polttoaineiden hinnat laskivat. Tällä kertaa kaikki fundamentit olivat yhtä aikaa painamassa hintaa alas.
Kesäkuussa edullista hintavaihtelusta huolimatta
Sähköenergian edulliset hinnat saivat jatkoa myös kesäkuussa. Lämmin sää, heikentynyt kysyntä ja Pohjoismaiden runsaasta vesivoiman tuotannosta johtuva hyvä sähkön tuotantotilanne olivat pitäneet sähkön hintaa markkinoilla ennätyksellisen alhaalla koko alkuvuoden ajan. Sama tahti jatkui tuntikohtaisissa spot-hinnoissa myös kesäkuussa.
Muista kuukausista poiketen kesäkuussa nähtiin voimakastakin vaihtelua päivä- ja yösähkön välillä. Pörssisähkön hinta on halvimmillaan öisin, ja kesäkuun yössä hinta kävi jopa 0,04 snt/kWh. Päiväsähkön keskihinta kesäkuulle oli 3,85 snt/kWh ja yösähkön 1,67 snt/kWh. Kesäkuun kuukauden veroton keskihinta oli kuitenkin ainoastaan 2, 83 senttiä kilowattitunnilta.
Heinäkuu kruunasi huokeat kesähinnat
Heinäkuu noudatteli sähkön hinnan osalta kesäkuulta opittua kaavaa. Myös heinäkuussa päivä- ja yösähkön hinnoissa oli voimakasta vaihtelua. Yöaikaan nautiskeltiin lähellä nollaa olevista hinnoista ja päivien kalleimmilla tunneilla hinta oli kuuden sentin tienoilla kilowattitunnilta.
Vaikka vaihtelua nähtiin, heinäkuun tuntikohtaisten verottomien spot-hintojen keskihinta oli ainoastaan 2,02 senttiä kilowattitunnilta, mikä jatkoi koko alkuvuodelta tuttua erittäin edullista hintatasoa.
Heinäkuun edullisen hinnan mahdollisti vähäisempi kysyntä yhdistettynä hyvään vesivoiman tuotantoon sekä tuulivoimaan silloin, kun sitä saatiin. Nostavasti hintoihin vaikuttivat pohjoismaisen ydinvoiman sekä maiden välisten siirtoyhteyksien huoltotyöt, joilla valmistaudutaan kohti syksyn ja talven kasvavaa kulutusta.
Suomessa kesän ja alkuvuoden sähkönhinnat olivat siis ennätysalhaalla. Näin myös myös naapurimaissa Norjassa ja Ruotsissa, jossa lauha talvi ja sateinen kesä painoivat sähköenergian hinnan vieläkin alemmaksi. Kotimaamme korkeampaan sähkön hintaan vaikuttaa se, ettei Suomessa pystytä kokonaan hyötymään Norjan tehokkaasta vesivoiman tuotannosta. Koska kantaverkkojen pullonkaulat maiden rajoilla estävät vieläkin edullisemman sähkön siirtymisen Suomeen, meidän sähköntarpeemme katetaan kalliimmalla kotimaisiin polttoaineisiin perustuvalla sähköntuotannolla.
Elokuussa näkyy talveen varautuminen
Tuntikohtaiset Spot-hinnat olivat elokuussa tutun vaihtelevia. Yöaikaan (klo 22-06) nautiskeltiin keskimäärin 2,62 snt/kWh hinnoista ja päiväsähkön (klo 07-21 keskihinta oli 4,91 snt/kWh. Vaikka vaihtelua nähtiin, niin elokuun tuntikohtaisten verottomien spot-hintojen keskihinta oli varsin alhainen 4,06 senttiä kilowattitunnilta.
Jo mainitun tuulivoiman ohella muita keskeisiä vaikuttajia elokuiseen ja syksyiseen hintatilanteeseen ovat pohjoismaisen ydinvoiman sekä maiden välisten siirtoyhteyksien huoltotyöt, jotka ajoitetaan perinteisesti kesän ja syksyn ajalle. Tällä varmistetaan, että tuotantolaitokset ja siirtoyhteydet olisivat mahdollisimman toimintavarmoina kattamaan talven myötä kasvavan sähköntarpeen.
Hyödynnä Priimaplus-sopimuksen edut!
Priimaplus on pörssisähkösopimus, jossa sähkön hinta kilpailutetaan pörssissä päivittäin ja tunneittain, jolloin hinta on aina aidosti kilpailukykyinen.
Priimaplus-sopimuksen keskeinen etu on mahdollisuus vakauttaa yrityksen sähkön hintaa hintakiinnitysten avulla. Tämä tapahtuu Priima Live -palvelussa, jossa voit hallita kaikkia Priimaplus -sopimuksiasi, seurata yrityksesi sähkön käyttöä ja kustannuksia sekä tehdä halutessasi hintakiinnityksiä. Priimaplus-asiakkaana sinulla on käytössäsi myös maksuton hinnankiinnityspalvelu, jossa PKS:n asiantuntija tekee kiinnitykset puolestasi.
Priima Live -palvelusta löytyvien hintajaksojen verottomat kiinnityshinnat kahden seuraavan vuoden ajalle ovat tällä hetkellä 2,90–4,27 sentin välillä per kilowattitunti.
Kiinnityshinnat ennustavat siis varsin edullista hintatasoa myös tulevaisuudessa. Hintajaksojen kiinnityshinnoista on hyvä muistaa, että ne ovat markkinaosapuolten muodostama näkemys siitä, minkä hintaista spot-sähkön oletetaan olevan kiinnitysjakson aikana.
Lue lisää pörssisähköstä tästä maksuttomasta oppaasta!
Tutustu myös blogiimme, jossa kerromme, mitä eroja sähkösopimuksissa on.