Tässä muutama ilmainen neuvo, joiden avulla osaat paremmin kilpailuttaa yrityksesi sähkösopimuksen ja välttää sudenkuopat kohdatessasi myyjän. Lue tämä, niin huomaat, ettei sähkön ostaminen olekaan vaikeaa.
Kolme vinkkiä, joiden jälkeen osaat kilpailuttaa yrityksen sähkösopimuksen
Saako neuvoa sähkösopimuksen tekemisessä? Se ei ole vaikeaa, mutta vaatii hiukan perehtymistä. Tämän luettuasi olet jo pitkällä ja pystyt neuvottelemaan myyjäsi kanssa tasaväkisesti.
Neuvo 1: Tunne sähkömarkkinoiden perusperiaatteet
Kaiken Suomessa myytävän sähkön hinta muodostuu pohjoismaisessa sähköpörssissä (Nord Pool) kysynnästä ja tarjonnasta riippuen. Lyhyellä tähtäimellä tärkein kysyntään vaikuttava tekijä on lämpötila, minkä vuoksi lämmityskaudella sähkön hinta tyypillisesti nousee ja kevään koittaessa taas laskee. Kysyntään vaikuttavat myös talouden suhdanteet ja energiatehokkuuden lisääntyminen.
Tarjontapuolella olennaisimmat muuttujat ovat vesi- ja tuulivoiman saatavuus sekä polttoaineiden hinnat. Poliittisella ohjauksella voidaan vaikuttaa haluttujen tuotantomuotojen hintoihin.
Lähivuosien aikana markkinoille on tulossa runsaasti uutta tuulivoima- ja ydinvoimatuotantoa. Lisäksi on vireillä paikallisia aurinkovoimainvestointeja. Suurta kysynnän kasvua puolestaan ei ole näköpiirissä. Tästä voi vetää johtopäätöksen, että sähkön hinta pysyy matalana vielä vuosia lukuun ottamatta normaalia kausivaihtelua.
Neuvo 2: Mieti kustannuksia, älä hintaa
Edellä mainitut reunaehdot huomioiden myyjät paketoivat sähkösopimuksia erilaisiksi kokonaisuuksiksi erilaisiin asiakastarpeisin. Tärkein kriteeri sopimusta valitessa on tietysti hinta, mutta lopullinen kustannus voi muodostua muustakin kuin sähköenergian snt/kWh-hinnasta.
Mieti hetki, mitä haluat sopimukselta. Haluatko määräaikaisen sopimuksen vai sellaisen, jonka voit tarvittaessa vaihtaa muuhun? Reagoiko sopimuksesi joustavasti muuttuvaan markkinatilanteeseen? Määräaikaisten sopimusten kilpailutus on lopulta arpapeliä. Etukäteen ei voi tietää, olisiko kuitenkin kannattanut tehdä sopimus eri pituiseksi ajaksi tai kokonaan toisena ajankohtana.
Haluatko itse seurata sähkömarkkinoita vai olisiko sinulle mukavinta, jos koko asiaa ei tarvitsisi pohtia lainkaan ja joku hoitaisi asiaa puolestasi? Paljonko tällaisesta palvelusta kannattaa maksaa? Saatko sähkönmyyjältäsi haluamaasi palvelua? Mieti mikä on sähkösopimuksesi kokonaiskustannus, älä tuijota vain snt/kWh-hintaa.
Neuvo 3: Vaadi läpinäkyvyyttä
Yleisin impulssi sähkösopimuksen kilpailuttamiselle on myyjän soitto. Jos olet jo miettinyt aihetta, muistat ehkä nykyisen sopimuksesi ehdot ja yrityksesi vuosittaisen sähkönkulutuksen. Yleensä myyjän soittaessa mielessä on kuitenkin jotain ihan muuta. Älä alistu myyjän kiireeseen vaan vaadi kuulla kaikki sopimuksen yksityiskohdat niin, että ymmärrät ne. Jos myyjä ei ole tuttu, tarkista taustat. Älä koskaan suostu sopimukseen, jossa maksat sähköstä etukäteen. Se on hyvän markkinatavan vastaista ja lisäksi laitonta. Varmista, että pystyt seuraamaan itse mistä maksat ja paljonko kulutat sähköä.
Seuraavan kerran, kun kilpailutat sähkösi, pidä nämä asiat mielessäsi. Silloin myyjä ei pääse sotkemaan ajatuksiasi hienoin sanankääntein, vaan ymmärrät mitä ostat.
Haluatko lukea lisää?
Kaipaatko lisätietoa sähkömarkkinoista sekä pörssisähköstä? Perehdy sähkömarkkinan saloihin syvällisemmin ja lataa maksuton sähkön ostajan opas. Sen avulla osaat valita yrityksesi tarpeisiin sopivimman sähkösopimuksen ja säästää energiakustannuksissa.