Hinnankiinnityspalvelu tutuksi – osa 1: Mitä hinnankiinnityspalvelu tarkoittaa?

Kirjoittanut Antti Rautiainen on 03.12 .2020 11:25

Hinnankiinnityspalvelu on Priimaplus-sopimukseen sisältyvä maksuton palvelu, jossa asiantuntijamme hoitavat yrityksesi sähköasioita pyrkien hinnan vakauttamiseen ja ennustettavuuteen. Tässä blogissa esittelen tarkemmin, mitä hinnankiinnityspalvelu tarkoittaa ja millaisen asiantuntijaosaamisemme saat hinnankiinnityspalvelulla yrityksesi hyödynnettäväksi.

Hinnankiinnitykset ovat Priimaplus-sähkösopimukseen kuuluva maksuton palvelu

Priimaplus-sopimukseen sisältyvä maksuton palvelu

Priimaplus on pörssihintoihin perustuva sähkösopimus, jossa hinta kilpailutetaan pörssissä päivittäin ja tunneittain. Tästä syystä sen hinta on aina aidosti kilpailukykyinen. Joustavana sähkösopimuksena Priimaplussaan sisältyy ainutlaatuinen mahdollisuus valita pörssisähkön sijaan kiinteä hinta niille ajanjaksoille, jolloin haluat ennustettavuutta ja vakautta sähkön hintaan. Hinnankiinnityspalvelu tarkoittaakin Priimaplus-sähkösopimukseen kuuluvaa  maksutonta palvelua, jossa  asiantuntijamme tekevät hintakiinnityksiä puolestasi.

Kun vakautat yrityksesi sähkön hintaa, vältät pörssisähkön yllättävät hinnannousut esimerkiksi aikoina, jolloin yrityksessäsi kuluu eniten sähköä. Lue blogisarjamme toisesta osasta, millaisia hyötyjä hinnankiinnityspalvelu tuo yrityksellesi.

Mitä hinnankiinnityksessä käytännössä tapahtuu?

Mistä asiantuntijamme sitten voivat tietää, milloin sähkön hintaa kannattaa kiinnittää ja mille ajalle kiinnitys kannattaa tehdä?  Tähän voin antaa vastaukseksi, että silloin kun se on markkinanäkemyksemme mukaan järkevää.

Käytännössä teemme hinnankiinnityksiä kvartaaleittain pisimmillään kahden vuoden päähän tulevaisuuteen. Jos hinta on mielestämme olosuhteet huomioiden hyvällä tasolla, teemme kiinnityksen joko osittain tai kokonaan. Tämä tarkoittaa, että kiinnitämme markkinanäkemykseemme perustuen esimerkiksi 50 % tai 75 % sähkön hinnasta.

Kun kiinnitämme hintaa, hinta kiinnittyy kaikille hinnankiinnityspalvelun valinneille Priimaplus-asiakkaille. Hoidamme näiden yritysten sähköasioita yhteissalkku-periaatteella. Tekemistämme hintakiinnityksistä kirjoitamme aina perustelut Priima Live -palveluumme, jossa ne ovat nähtävilläsi.

Hinnankiinnitykset perustuvat laajaan markkinanäkemykseen

Hinnankiinnitykset perustuvat laajaan markkinanäkemykseen

Hinnankiinnityspalvelussa onnistuminen on sekä asiakkaan että meidän etu. Me PKS:llä suojaamme omaa liiketoimintaamme samoilla periaatteilla, joita sovellamme hinnankiinnityspalvelussa. Energiamarkkinoiden analysointi ja sen perusteella tehtävät suojaukset ovatkin olennainen osa koko liiketoimintaamme. Hinnankiinnityspalvelussa arvioimme sähkön hintaa yleisen hintakehityksen sekä pitkän ja lyhyen ajan trendien näkökulmasta. Muodostamme markkinanäkemyksemme hyödyntäen useiden yhteistyökumppaniemme tarjoamia korkeatasoisia analyysipalveluita.

Jotta voimme tarjota yrityksellesi parasta mahdollista hinnankiinnityspalvelua, seuraamme päivittäin sähkömarkkinoiden hintakehitystä ja siihen vaikuttavia taustatekijöitä:

 • Vesitilanne

  Pohjoismaissa on paljon vesivoimatuotantoa, ja esimerkiksi norjalainen vesivoima- ja lumitilanne vaikuttaa vahvasti myös sähkön hintaan Suomessa. Jos vettä ja lunta on paljon, vaikuttaa se laskevasti hintoihin, ja jos vettä ja lunta on vähän, hintoihin tulee nousupainetta.
 • Fossiilisten polttoaineiden ja päästöoikeuden hintojen kehitys

  Seuraamme hiilen, maakaasun, öljyn ja päästöoikeuksien hintojen kehitystä ja arvioimme niiden vaikutusta sähkön hintaan. Vaikka pohjoismainen sähköjärjestelmä on hyvin vähäpäästöinen, on perinteisten polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnoilla vielä jonkin verran vaikutusta sähkön hintaan myös meillä.
 • Muutokset sähköntuotantokapasiteetissa

  Seuraamme esimerkiksi  pohjoismaisen ydinvoimakapasiteetin muutoksia ja sen vaikutusta sähkön hintaan. Huomioimme ydinvoimalaitoshuoltojen vaikutukset ja ennakoimme esimerkiksi, miten Olkiluoto 3:n sähköntuotannon alkaminen vaikuttaa sähkön hintaan. Myös nopeasti kasvavan tuulivoiman kehitys erityisesti Pohjois-Euroopassa on tarkastelumme kohteena.
 • Sää

  Seuraamme säätä jatkuvasti, sillä myös lyhyen tähtäimen sääennusteilla on vaikutusta siihen, miten johdannaispörssissä ennakoidaan tulevaisuuden sähkön hinnan kehitystä. Meille sähkömarkkinaihmisille sademääriä ei mitata millimetreissä, vaan terawattitunneissa.
 • Muut markkinoihin vaikuttavat asiat

  Seuraamme jatkuvasti monia muitakin sähkömarkkinoihin vaikuttavia asioita, kuten energiapoliittisia linjauksia niin Euroopassa kuin kotimaassa sekä erilaisia maailman tapahtumia.

Muun muassa sää vaikuttaa sähkön markkinahintaan

Ota yhteyttä!

Jos olet jo ottanut hinnankiinnityspalvelun käyttöösi Priimaplus-sopimuksessa, voit seurata asiantuntijoidemme tekemiä hinnankiinnityksiä Priima Live -palvelussa.

Haluaisitko ottaa hinnankiinnityspalvelun käyttöösi?

Jos sinulla ei vielä ole käytössä hinnankiinnityspalvelua, tutustu blogisarjamme toiseen osaan siitä, millaisia hyötyjä hinnankiinnityspalvelu tuo yrityksellesi.

Pyydä myös yrityksellesi tarjous Priimaplus-sähkösopimuksesta, johon sisältyy maksuton hinnankiinnityspalvelu. Voit myös ottaa Priimaplus-sähkösopimuksen käyttöösi soittamalla meille puh. 013 2663 100.

Blogin kirjoittajasta

Antti Rautiainen työskentelee PKS Sähkökaupassa vastuualueenaan sähköliiketoiminnan riskienhallinta. Antti on koulutukseltaan tekniikan tohtori, joka rakastaa numeroiden pyörittelyä ja jonka tehtävänä on ymmärtää mitä ilmiöitä numeroiden taakse kätkeytyy.

Antin Rautiainen vastaa PKS Sähkökaupassa sähköliiketoiminnan riskienhallinnasta

 

Aiheet: Pörssisähkö, Live-palvelu, Sähkösopimus, Hintakiinnitykset, Sähkön kilpailutus, Hinnankiinnityspalvelu