Edullisen kesän jälkeen nähtiin sähkön hinnassa elokuussa hetkellisiä piikkejä. Osa johtui ennalta tiedossa olleista huoltotöistä, mutta sen lisäksi taustalla oli ennakoimattomia muuttujia. Elokuunkin tilanne opetti, että vaikka sähkön hintanäkymät ovat talvelle tällä hetkellä maltilliset, kannattaa ennakointi ja varautuminen aina. Hintatason seuraaminen, hintakiinnitykset ja maltti ovat siihen erinomaisia keinoja.
Edullisen kesän jälkeen moni pörssisähköä käyttävä asiakas hieraisi elokuussa silmiään, kun sähkön hinta nousi korkeimmillaan yli 70 snt/kWh. Mediassa uutisoitiin, olivatko vuoden takaiset korkeat hinnat tulleet jälleen jäädäkseen. Nyt syyskuun puolivälin jälkeen on Pohjois-Ruotsin ja Suomen välisten huoltotöiden valmistumisen jälkeen päästy palaamaan “normaaliin”. Monet sähkön ostajat kuitenkin miettivät, onko vastaavanlaisia nousuja odotettavissa jatkossakin.
Elokuussa tyyni ja vähätuulinen jakso vaikutti osaltaan sähkön spot-hintaan.
Huoltotyöt ja sääolot nostivat sähkön hintaa elokuussa
Elokuinen hintojen nousu oli monen asian summa. Pohjois-Ruotsin ja Suomen siirtoyhteyden huoltotöiden vuoksi sähköä ei pystytty tuomaan Ruotsista normaaliin tapaan. Tämä huolto päättyi alkuviikosta, ja nyt sähköä virtaa taas länsinaapuristamme. Tämä huolto oli ennalta tiedossa ja siihen osattiin sähkömarkkinoilla varautua.
Ennakoidun huoltotyön lisäksi vähätuulinen jakso ja Olkiluoto 2:n generaattorissa ollut roottorivika vaikuttivat hintojen nousuun. Roottorivika saatiin onneksi kuntoon varsin nopeasti. Voimaloista myös Loviisan Fortum 2 ja Meri-Porin Fortumin laitos olivat huoltotöiden kohteina vaikuttaen osaltaan hintoihin.
Sähkömarkkinat ovat herkkiä erilaisille muuttujille. Saat lisätietoja sähkömarkkinoihin vaikuttavista tekijöistä huhtikuussa yrittäjille järjestämästämme webinaarista. Tulevista huoltotöistä tiedetään jo tässä vaiheessa lokakuulle ajoittuva pieni huoltopätkä Pohjois-Ruotsin ja Suomen välillä. Kyseisen huollon aikana saadaan Suomeen tuotua enemmän sähköä kuin elokuun huollon aikana.
Miltä tuleva talvi näyttää?
Suomi on osa eurooppalaista sähkömarkkinaa. Tämä tarkoittaa sitä, että muualla Euroopassa tapahtuvat muutokset näkyvät myös meillä sähkön hinnassa. Viime vuonna Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota ja sen vaikutus maakaasun ja muiden energiahyödykkeiden hintaan, niukempi vesitilanne sekä mm. ongelmat Ranskan ydinvoimaloissa nostivat osaltaan energian hintaa meilläkin. Tulevan talven osalta tilanne näyttää positiiviselta, mutta tulevaa on mahdotonta täysin ennustaa.
Tänä vuonna kaasun kysyntä on ollut normaalia alhaisempaa teollisuuden aloilla ja kuluttajilla. Osa on korvannut kaasun muilla energiamuodoilla. Kaasuvarastoja on saatu täytettyä maltilliseen hintaan vuoden takaiseen verrattuna. Euroopan maakaasumarkkina on kuitenkin altis häiriöille maakaasuinfrastruktuurissa tai -markkinoilla. Myös maailman geopoliittisen tilanteen heilahdukset voivat vaikuttaa energian hintaan merkittävästi, kuten viimeisen puolentoista vuoden aikana on nähty.
|
Tuulivoima puhaltaa suomessa tehokkaammin kuin koskaan
Suomessa on tehty viime vuosina ratkaisuja, jotka puoltavat parempia näkymiä sähkömarkkinoille. Suomeen on rakennettu tänä vuonna paljon tuulivoimaa ja lisää on yhä tulossa. Vuoden 2023 alussa tuulivoiman kokonaistuotantokapasiteetti oli noin 5 200 MW, kun se on tällä hetkellä jo lähes 5 900 MW. Kasvanut tuulivoima helpottaa myös talvisin lukuun ottamatta vähätuulisia hetkiä. Lue lisää tuulivoiman tuotannosta Fingridin sivuilta.
Myös aurinkovoiman tuotantoa on Suomessa lisätty. Aurinkovoiman teho aurinkoisina päivinä on parhaimmillaan satoja megawatteja, mutta talvella sen rooli on pohjoisella pallonpuoliskolla vähäisempi.
Talouden alavire sekä vuosi sitten sähkömarkkinoilla nähty hintojen nousu ovat vaikuttaneet yleisen sähkönkulutukseen. Niin meillä kuin muuallakin sähkönkulutus on laskenut, mikä näkyy sähkön hinnassa ostajan kannalta positiivisesti. Viimeisen vuoden aikana sähkölle on haettu vaihtoehtoja – esimerkiksi lämpöpumppuinvestoinnit, lisäeristykset ja puulämmitys ovat lisääntyneet. Astetta alemmas -kampanja sekä muut sästeliääseen energiankäyttöön kannustaneet toimet opettivat meitä arvioimaan omaa ja yrityksemme sähkönkulutusta uudessa valossa.
“Säästeliäs sähkön käyttö
niin kotitalouksilla kuin yrityksillä
on luultavasti tullut pysyäkseen.”
Viimeiset kaksi talvea ovat olleet Suomessa leutoja. Etenkin viime talvena sähkön hinnan näkökulmasta auttoi, ettei pitkiä pakkasjaksoja ollut. Edelliset kaksi talvea ovat olleet sähkömarkkinoiden näkökulmasta suotuisia, mutta säältä tulevaa apua ei välttämättä voi joka talvi odottaa.
Varmista mielenrauha yrityksesi sähköasioihin varautumalla talveen nyt
Syksy ja talvi tulevat kovaa vauhtia ja nyt on oikea aika ennakoida ja varautua talvea varten. Viimeisen vuoden aikana opittu säästeliäs energiankulutus kannattaa edelleen. Säästeliäisyys ja kulutuksen ajoittaminen mahdollisuuksien mukaan tuovat suurta hyötyä. Jos sähkön spot-hinnat heiluvat paljonkin, kulutuksen ajoittaminen edullisille, jopa miinushintaisille tunneille näkyy sähkölaskulla jo selkeästi.
Kokemuksemme mukaan yrittäjät ovat valveutuneita ja ratkaisukeskeisiä ihmisiä, jota kiinnostaa eri mahdollisuudet säästää sähkössä. On hyvä keino olla valveutunut ja tietoinen siitä, mitä ympärillä tapahtuu ja mitkä asiat sähkömarkkinaan vaikuttavat. Aiemmin mainittujen tekijöiden lisäksi sähkön uutisointia on hyvä seurata, mutta otsikoita lukiessa on hyvä pitää maltti ja maalaisjärki mukana.
Tarkastelemalla sähkömarkkinoita pidemmällä tähtäimellä esimerkiksi Priima Livestä löytyvien johdannaishintojen (hintakiinnitykset) kautta, pystyy tulevaan suhtautumaan rauhallisemmin. Elokuun hintapiikit eivät nostaneet tulevia kiinnityshintoja merkittävästi eli näkymät talvelle ovat tällä hetkellä kohtuullisen hyvät ja hintaa saa kiinnitettyä talveksi reilusti alle 10 snt/kWh hintatasolle.
Kiinnityshinnat Q4-23-Q2-25. Priima Live. Tilanne 20.9.2023
Hintakiinnitykset ja hinnankiinnityspalvelu tuovat ennustettavuutta talven sähkölaskuihin
Konkreettinen Priimaplus-sopimuksen tarjoama keino tulevaan varautumiseen on hintojen kiinnittäminen. Hintojen kiinnittäminen onnistuu seuraavasta kvartaalista aina kahden vuoden päähän. Me PKS:llä olemme nostaneet hinnankiinnityspalvelua käyttäville asiakkaillemme suojaustason syksylle ja talvelle 75 %:iin.
75 %:n hintakiinnitystä käyttävien asiakkaiden laskun loppusumma muodostuu seuraavasti:
- 75 % kiinnitetystä hinnasta ja tälle osuudelle laskettavasta kulutusvaikutuksesta, joka kulutuksen ajoittamisesta riippuen nostaa, pienentää tai pitää laskun loppusumman ennallaan
- 25 % sähkön toteutuneen spot-hinnan mukaan.
100 % spot-hintaan luottavilla asiakkailla kustannukset muodostuvat puolestaan toteutuneen tuntihinnan ja tuntikohtaisen kulutuksen perusteella.
Vaikka ennusmerkit tulevalle talvelle ovat viime talvea paremmat, varautuminen hintakiinnityksillä tuo varmuutta ja ennustettavuutta sähkön hintaan.
Lisätietoja
Pääset lukemaan lisää hintakiinnitysten tekemisestä ja Priime Liven käytöstä täältä. Maksuton hinnankiinnityspalvelumme puolestaan tarjoaa yrittäjille helppoutta ja vakautta sähköasioihin.
Mikäli haluat keskustella yrityksesi sähköasioista tarkemmin tai kaipaat lisätietoa talven hintanäkymistä, ota yhteyttä yritysasiakaspalveluumme puhelimitse numeroon 013 266 3700 (pvm/mpm*) tai sähköpostilla osoitteeseen yritysasiakaspalvelu@pks.fi.
Yritysasiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-16 välillä.
Voit myös pyytää meiltä tarjouksen sähköpostiisi parilla klikkauksella: