Leipomoalalla kilpailu on kovaa, ja kustannustehokkuuden parantaminen näkyy heti tuloksessa. Sähkön osalta kustannustehokkuus syntyy kahta reittiä: kuinka paljon energiaa käytät ja millä hinnalla sitä ostat. Siksi myös leipomon energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä energiasäästö tuo kustannussäästöjä suoraan viimeisen rivin alle.
Leipomon energiankulutus painottuu yleensä aamuyöhön
Sähkön osuus on leipomoliiketoiminnassa merkittävä kuluerä. Eniten energiaa kuluu uunien lämmittämiseen, ilmanvaihtoon ja valaistukseen. Energiatehokkuuden lisäksi sähkön käyttöä seuraamalla voi vaikuttaa merkittävästi sähkökaskuun.
Sähkön tarve on suurimmillaan aamuyöllä, jolloin uunit kytketään päälle. Tuolloin sähköä kuluu eniten, sillä uunin lämmittäminen vaatii enemmän energiaa kuin uunin lämpimänä pitäminen. Toki sähköä kuluu päivän mittaan niin leipomon valaistukseen, kylmälaitteisiin kuin ilmanvaihtoonkin, mutta suurin tehon tarve ajoittuu sopivasti ennen aamuseitsemää, juuri ennen kuin sähkön hinta alkaa markkinoilla nousta kysynnän kasvaessa.
Lue lisää leipurin “työsuhde-edusta”, eli sähkön halvoista tunneista!
Kuinka leipomon sähkölaskuun voi itse vaikuttaa?
Nopeimmin ja helpoimmin leipomon energiatehokkuuteen voi vaikuttaa laittamalla perussäädöt kuntoon, huoltamalla laitteet säännöllisesti ja käyttämällä laitteita oikeaoppisesti. Tässä muutamia vinkkejä:
Säädä ilmanvaihto tarpeen mukaiseksi
Leipomon energiankäytöstä kuluu leijonan osa ilmanvaihtoon. Siksi ilmanvaihtolaitteisto kannattaa säätää tarkasti tarpeen mukaan, jotta energiaa ei mene hukkaan. Helpoimmin optimoinnin saa hoidettua automatisoimalla ilmanvaihdon keskeisimmät toiminnot.
Hyödynnä ylijäämälämpö
Etenkin leipomoiden uunit, mutta myös pakastimet ja muut kylmälaitteet muodostavat väistämättä hukkalämpöä, josta osa voidaan talvisaikaan hyödyntää kiinteistön lämmityksessä. Muuna aikana ylijäämälämpö heikentää työviihtyvyyttä. Ylijäämälämpöä voidaan nykytekniikalla ottaa talteen tehokkaasti ja myös koneelliseen viilentämiseen on olemassa keinoja, mutta kuhunkin kiinteistöön kustannustehokkain ratkaisu löytyy asiantuntevan LVI-suunnittelijan avulla.
Huolla sähkölaitteet säännöllisesti
Leipomon ilmassa on myös usein jauhopölyä ja rasvaa, jotka tukkivat helposti suodattimet ja heikentävät ilmanvaihdon tehoa. Laitteistot kannattaa siis puhdistaa hyvin säännöllisesti. Laitteiden säännöllinen huolto pidentää myös niiden käyttöikää.
Kuinka leipomon valaistus ja kylmälaitteiden huolto vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen? Lataa maksuton opas ja lue aiheesta lisää!
Lisätietoa leipomon älykkäästä sähkönkäyttöstä ja -hankinnasta
Kokosimme yksiin kansiin leipureille ajankohtaista energiatietoa, jotta saat kaiken hyödyn irti sähkösopimuksesi tarjoamista mahdollisuuksista. Saat vinkkejä muun muassa keinoista vaikuttaa leipomon sähkölaskun suuruuteen sekä lisätietoa erilaisten sähkösopimusten ominaisuuksista.