Leipuri käyttää sähköä aamuyöllä ja hyötyy siitä

Kirjoittanut Lotta Lilja on 6.4.2018 16:28

Leipuri Hiiva hyötyy pörssisähköstä

Leipuri Hiiva on kilpailuttamassa sähkösopimusta Kumputielle. Tehtävä tuntuu pakolliselta pahalta, joka on edessä aina muutaman vuoden välein. Mutta leipomon tuotteet eivät valmistu ilman sähköä, ja vaikka ajan käyttäisi mielellään muuhunkin, haluaa Hiiva perehtyä tarjontaan ja ostaa mahdollisimman edullista sähköä leipomonsa tarpeisiin.

Pörssisähkön hyödyntäminen ei vaadi sähkömarkkinatietämystä

Työpäivän päätteeksi Hiiva vierailee muutaman tutun sähkön tarjoajan nettisivuilla ja pyytää heiltä tarjouksen yritykselleen. Heti seuraavana päivänä sähkökauppias soittaa ja kertoo pörssisähkösopimuksesta, mutta leipuria vähän epäilyttää. Termi vilahti kyllä eilen tarjouspyyntöjen yhteydessä, mutta on Hiivalle tuntematon vaihtoehto.

Yrittäjänä Hiivan päivät täyttyvät asiakaskontakteista, leipomon (ja pullan) pyörittämisestä sekä henkilökunnan huolista. Vieläkö tässä pitäisi ehtiä sähkömarkkinoihin tutustumaan? Sähkömyyjä kertoo, ettei pörssisähkön hyödyntäminen vaadi sen kummempaa osaamista, sillä hinnan seurannan voi halutessaan jättää huoletta ammattilaisten tehtäväksi. Ja jos oma sähkönkulutus kiinnostaa, voi sitä seurata helposti tuntitasolla Live-palvelussa.

Miksi pörssisähkö on halvempaa aamuyöllä?

Myyjä kertoo myös, kuinka pörssisähkön hinta määräytyy joka tunnille kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin sähkö on luonnollisesti halvimmillaan aamuyöllä. Hiivallehan tämä sopii, sillä leipomossa paistetaan kaura- ja ruisleipää maakunnan kauppoihin juuri aamuyöllä. Silloin muiden kääntäessä vielä kylkeään, leipuri lämmittää uuniaan halvimmalla mahdollisella tuntihinnalla.

Leipurin toteutuneet sähkön hinnat

Viime vuonna sähkön hinta on ollut keskimäärin 2,55 snt/kWh aamuneljän ja -viiden välisellä tunnilla. Edulliset tunnit jatkuvat noin aamuseitsemään.  

Myyjä näyttää esimerkkikäyrää leipomon sähkönkulutuksesta. Kuvasta näkyy, kuinka uunit alkavat lämmetä aamuyöllä. Leipuri tietää, että uunin lämmittäminen vaatii enemmän energiaa kuin lämpimänä pitäminen. Kyllähän sähköä kuluu päivälläkin leipomon yhteydessä olevan kahvion valaistukseen, kylmälaitteisiin ja tuoreiden leipien paistoon, mutta suurimmat tehopiikit ajoittuvat sopivasti juuri ennen aamuseitsemää.

Leipurin kulutusjakauma

Leipuri saa työsuhde-etuna halvat aamutunnit. Siniset kulutuspiikit ajoittuvat juuri ennen korkeampia sähkön tuntihintoja (punainen viiva). 

Pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva

Hiivan innostus alkaa kohota, sillä hän pääsisi hyödyntämään pörssisähkön halvat tunnit säännöllisesti. Sopimukseen sitoutuminen kuitenkin mietityttää. Pitääkö kilpailuttaminen tehdä taas määräajan päätyttyä? Myyjä kertoo, että pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva, joten sen sopivuutta omaan tarpeeseen voi kokeilla.

Hiiva ei näe syytä miksi jättäisi hyödyntämättä pörssisähkön edut. Myyjä lupaa hoitaa asian kuntoon Hiivan puolesta ja Hiiva lopettaa puhelun tyytyväisenä. Sähköpostiin tupsahtaa tilausvahvistus sekä tunnukset Live-palveluun, josta leipuri Hiiva voi tyytyväisenä seurata omia sähkönkäyttötietojaan reaaliajassa.

Lisätietoa kilpailutuksen tueksi

Leipomoiden opas älykkäämpään sähkönkäyttöön ja -hankintaan

Jos olet Leipuri Hiivan tavoin kilpailuttamassa leipomosi sähkösopimusta, kannattaa vaihtoehtoihin perehtyminen aloittaa maksuttomasta oppaastamme! Saat oppaasta muun muassa vinkkejä sopivan sähkösopimuksen valintaan ja keinoja vaikuttaa sähkölaskuun leipomon arjessa. Lataa opas tästä.

 

Aiheet: Pörssisähkö, Leipureille, Sähkösopimus, Asiakkaana, Sähkön kilpailutus

Tervetuloa lukemaan blogiamme!

Blogistamme löydät punnittua tietoa energia-alan uusimmista tuulista, vinkkejä taloudelliseen ja ympäristöystävälliseen energiankäyttöön sekä muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia. 

OPPAITA SÄHKÖN KÄYTTÖÖN

Tilaa blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi

Uusimmat artikkelit

Tee sähkösopimus:

Tee sähkösopimus