Nyt on aika yhdistää pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen parhaat puolet hintakiinnityksillä

Kirjoittanut Juha Pakarinen on 01.6 .2023 09:15

Voimakkaat virtaukset ovat viime aikoina laskeneet sähkön hintaa

Toukokuussa sähkömarkkinoilla saatiin nauttia lähes poikkeuksellisen edullisesta hintatasosta. Edellisen 30 vuorokauden veroton spot-hinta on ollut keskimäärin 2,59 snt/kWh ja onpa hinta ollut paikoin jopa negatiivinen. Viimeksi samalla hintatasolla on liikuttu noin kaksi vuotta sitten huhtikuussa 2021. Myös tulevien kuukausien näkymät ovat edellisvuotta valoisammat. Tulevaisuuden ennustaminen on kuitenkin hankalaa. Sähkön hinnan kiinnittäminen osittain tai kokonaan onkin tällä hetkellä erinomainen vaihtoehto sopimuksesi vakauttamiseen ja mielenrauhan takaamiseen.

Millaiset tekijät sähkömarkkinaan tällä hetkellä vaikuttavat?


Ennen energiakriisiä totuimme siihen, että kesää kohti mentäessä pörssisähkön hinta usein laski. Tänä keväänä ilmiö on jälleen toteutunut. Etenkin toukokuussa on saatu nauttia edullisesta sähkön spot-hinnasta. Myös johdannaishinnat ja hintakiinnitykset näyttävät loppuvuodelle ja pidemmällä aikavälillä erittäin kilpailukykyisiltä. 

Parantuneen hintatilanteen taustalla on useita tekijöitä. Olkiluoto 3 tuottaa sähköä täydellä teholla. Toukokuun puolivälin jälkeen oli jopa tilanne, että ydinvoimalan tuotantokapasiteettia jouduttiin laskemaan, kun sähkö oli liian halpaa. Näin keväällä virtaamat ovat olleet huipussaan sulamisvesien myötä. Sääilmiöistä myös sateet ja tuulet ovat laskeneet energian hintaa. Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi polttoaineiden hinnat ovat tulleet alaspäin, mikä on osaltaan kääntänyt hintakäyrää alaspäin.

Virtaamat ovat keväisin voimakkaimmillaan ja alentavat osaltaan energian hintaa
Voimakkaat virtaukset vaikuttavat keväisin alentavasti energian hintaan.


Tulevaisuuden ennustaminen on kuitenkin haastavaa ja sähkön spot-hinta reagoi herkästi erilaisiin muuttujiin. Lämpimät ja tyynet ilmat sekä virtaamien heikkeneminen nostavat sähkön hintaa ja kiinnityshintoja. Olkiluoto 3 on toiminut moitteetta, mutta mahdolliset katkokset siellä vaikuttavat nopeasti sähkön hintaan. Toukokuussa on myös törmätty ilmiöön, jossa tiettyinä tunteina on jouduttu tuomaan energiaa Ruotsista, mikä näkyy yksittäisinä kalliina hintapiikkeinä. Kulutus on ollut Suomessa tuolloin niin kovaa, että oma tuotantokapasiteetti ei ole yksin riittänyt kattamaan koko kulutusta.

Pörssisähköä käyttävän yrityksen onkin mielenrauhan saamiseksi ja kustannusten vakauttamiseksi erinomainen aika tehdä hintakiinnityksiä – kiinnittää ostamansa sähkön hintaa joko osittain tai kokonaan. Vaihtoehtona yrityksille on Priimaplus-sopimuksen maksuton hinnankiinnityspalvelu. Hinnankiinnityspalvelussa asiantuntijamme tekevät kiinnitykset puolestasi ja voit keskittyä rauhassa liiketoimintasi kehittämiseen.

Tämänhetkisillä kiinnityshinnoilla voit varmistaa yrityksellesi alle 10 snt/kWh hintatason jopa kahdeksi vuodeksi


Johdannaishinnoista muodostuvat Priimaplus-sopimuksen kiinnityshinnat ovat niin ikään laskeneet kevään aikana (kuva alla). Moni saattaa silti kokea arkuutta kiinnittää hintaa ja näkee parempana vaihtoehtona odotella, että hinta laskisi entisestään. Kuten viime vuodet ovat kuitenkin opettaneet, on usein parempi toimia hyvissä ajoin ja vakauttaa sopimusta ennen seuraavia haastavia aikoja.

Tämän hetken kiinnityshinnat ovat tuleville kuukausille ja vuosille tähän markkinaan verrattain edullisella alle 10 sentin hintatasolla. Voit vakauttaa yrityksesi sähkön hintaa kokonaan tai osittain (25 % , 50 %, 75 % tai 100 %) aina kvartaalista kahden vuoden päähän. Loppuvvuodelle saat tällä hetkellä kiinnitettyä sähkön hintaa noin 5-7 sentin hintatasolle. 

Tällä hetkellä analyytikot povaavat, että tulevan heinä-joulukuun lopullinen toteuma olisi kalliimpi kuin tämänhetkiset kiinnityshinnat, joten nyt on erinomainen aika vakauttaa syksyn sähkölaskuja jo ennakkoon.


Priimaplus-sopimuksen hintakiinnitysten hintajaksot Q3-23 - Q1-25
Hintajakso Q3-23 – Q1-25 (alv 0%). Tilanne 31.5.2023. Lähde: Priima Live 


Priimaplus-sopimuksessa on tarjolla myös pidemmän ajan kiinnityksiä (kuva alla). Esimerkiksi kahden vuoden päähän 31.5.2025 asti on tällä hetkellä tarjolla 6,974 snt/kWh kiinnitys. Noin 7 sentin hinta on markkinalla tarjolla oleviin kiinteisiin sopimuksiin verrattuna erittäin kilpailukykyinen. Pidemmän aikavälin kiinnitykset ovat 100 % kiinnityksiä, eli kiinnität sopimuksesi koko hinnan haluamallesi pidemmälle aikavälille. Näin varmistat tietyn hintatason pitkällä tähtäimellä ja tiedät ennalta, mitä yrityksesi sähköstä maksaa. Ja vaikka kiinnität sopimuksesi hinnan kokonaan, voit silti vaikuttaa sähkölaskuihisi ajoittamalla sähkönkulutustasi edullisemmille tunneille ja hyödyntämällä kulutusvaikutusta.

Hintakiinnitys pidemmälle aikavälille, tilanne 31.5.2023
Hintakiinnitykset pidemmälle ajalle (alv 0%). Tilanne 31.5.2023. Lähde: Priima Live

Esimerkkilaskelma kokonaisesta hintakiinnityksestä ja sen eroista toteumaan Q1-24 -ajanjaksolle

Alle on laskettu, mitä 8,900 snt/kWh:n kiinnitetty hinta tarkoittaisi sähkölaskulla 30 000 kWh:n kuukausittaisella sähkönkulutuksella vuoden 2024 Q1:llä. Laskelmassa on verrattu kiinnitettyä hintaa hieman halvempaan toteumaan ja selvästi kalliimpaan toteumaan. Kuten esimerkistä nähdään, toteuman ollessa 7 snt/kWh on euromääräinen ero kiinnitettyyn hintaan 570 € kuukaudessa. Jos taas esimerkiksi kylmän talven vuoksi hinta onkin 20 snt/kWh, säästää sähkölaskulla kuukausitasolla jo 3 330 €. Vaikka sähköstä lopulta maksaisikin kyseiseltä kuukaudelta 570 euroa enemmän kuin ilman kiinnityksiä, tuo monelle yritykselle mielenrauhaa tietää jo hyvissä ajoin hintakiinnitysten avulla, minkä verran sähköstä tulee maksamaan.

Kulutus
30 000 kWh / kk
Kiinnitetty hinta
8,900 snt/kWh
Toteuma
7 snt/kWh
Toteuma
20 snt/kWh
  Energiamaksu   2 670,00 €   2 100,00 €   6 000,00 €
  Toimitusmaksu
  0,325 snt/kWh (alv 0%)
  97,50 €   97,50 €   97,50 €
Lasku 2 767,50 € 2 197,50 € 6 097,50 €
Erotus 0,00 € 570,00 € -3 330,00 €
Esimerkkilaskelma: Kuinka paljon 8,900 snt/kWh 100 % kiinnityshinnalla sähkö maksaisi kuukaudessa 30 000 kWh kulutuksella. Vertailu kalliimpaan ja halvempaan vaihtoehtoon. Tilanne 31.5.2023


Osittaisilla hintakiinnityksillä yhdistät pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen parhaat puolet


Viime talvi oli varsin leuto, mikä näkyi edullisena sähkönä etenkin kevättalvella. Jos tulevana talvena paukkuukin kovemmat pakkaset, voi edessä olla sähkön osalta kalliimpi talvi. Nyt parantuneen hintatilanteen myötä onkin sopiva aika varautua tulevaan. Kiinnittämällä sähkön hintaa osittain, esimerkiksi 25-75 %, varmistat tulevaisuuteen ainakin osan sähkölaskustasi tämänhetkisillä kilpailukykyisillä hinnoilla. Esimerkiksi vuoden 2024 ensimmäiselle neljännekselle on tällä hetkellä tarjolla 8,900 snt/kWh kiinnitys. Edellisen kerran kiinnityshinta on ollut yhtä edullisella tasolla lähes vuosi sitten. 

Kiinnityshintojen kehitys Q1-24 -aikavälillä
Esimerkki Q1-24 -hintajakson kiinnityshintojen kehityksestä (alv 0%). Kiinnityshinta on 31.5. 8,900 snt/kWh. Edellisen kerran hinta on ollut yhtä alhaisella tasolla lähes vuosi sitten kesäkuussa 2022. Kuva: Priima Live


Kun kiinnität sähkön hintaa osittain, pääset edelleen hyötymään edullisista tunneista. Osittaiset kiinnitykset tuovat mielenrauhaa ja pystyt ennakoimaan yrityksesi tulevien sähkölaskujen suuruutta. Voit myös täydentää kiinnityksiä myöhemmin. Jos teet tässä vaiheessa esimerkiksi
25 % kiinnityksen ja kiinnityshinnat tulevat alaspäin, voit kiinnittää hintaa lisää ennen kyseisen ajanjakson alkua.

Hyvä nyrkkisääntö sähkömarkkinoihin on, että ennusteet ovat ennusteita, jotka 
voivat muuttua. Priimaplus-sopimuksen hintakiinnityksillä varmistat yrityksellesi tietyn hintatason, joka ei muutu matkan varrella sähkömarkkinoiden muutosten mukana. 

Vaikka siis odottaisit sähkön hintatason laskua edelleen, voit tehdä rinnalle kiinnityksen ja varmistaa mielestäsi sopivan hintatason ainakin tietylle osalle tulevia sähkölaskuja. Nyt on loistava aika ottaa paras irti kiinteähintaisen sopimuksen ja pörssisähkön yhdistelmästä. Loppu onkin sähkömarkkinoiden muutoksista ja sähkönkulutuksen ajoittamisesta kiinni.

Lisätietoja

Jos sinulla on kysyttävää hintakiinnityksistä tai sopimuksestasi, ota yhteyttä meidän tuoreeseen yritysasiakaspalveluun

Saat yritysasiakaspalvelumme kiinni arkisin klo 9-16 välillä puhelimitse numerosta 013 266 3700 (pvm/mpm*) sekä sähköpostilla osoitteesta yritysasiakaspalvelu@pks.fi

Jos kiinnostuit Priimaplus-sopimuksesta, pyydä meiltä yrityksellesi tarjous alla olevan painikkeen kautta. Saat meiltä heti tarjouksen sähköpostiisi.

Pyydä tarjous

 

Aiheet: Sähkömarkkinat, "Priimaplus", Hintakiinnitykset