Milloin on oikea aika kiinnittää sähkön hintaa? Huomioi nämä asiat

Kirjoittanut Juha Pakarinen on 22.2 .2023 02:15

Onko nyt sopiva aika kiinnittää sähkön hintaa? Lue lisää!

Sähkön spot-hinta ja johdannaishinnat ovat tulleet alkuvuodesta pahimpien pelkojen ja skenaarioiden vastaisesti reilusti alaspäin. Johdannaishintojen lasku näkyy suoraan myös tämän hetken kiinnityshinnoissa, joita on lähitulevaisuuteen tarjolla jo alle 10 snt / kWh. Tässä blogissa tarjoamme sinulle vinkkejä sähkön hintatason arviointiin ja kerromme, miksi juuri nyt on sopiva aika ottaa Priimaplus-sopimuksen ainutlaatuinen ominaisuus käyttöön. 

Kokemuksemme mukaan moni asiakas varoo hintakiinnitysten tekemistä parempien hintojen ja säästöjen toivossa. Kukapa sitä haluaisi “hävitä”, jos sähköä olisikin saanut kiinnitettyä hintaa edullisemmin tiettynä ajanjaksona. Viime vuosina halvempien hintojen odottaminen on saattanut kuitenkin kostautua, kun markkinat ovat eläneet voimakkaasti ja ennustaminen on ollut haastavaa. Esimerkiksi viime syksynä spot-hinnan ollessa korkeimmillaan yli 20 snt/kWh olisi vuosia sitten kalliilta tuntunut 10 sentin hintakin ollut jo edullinen. 

Meneillään olevasta talvesta povattiin sähkön hinnan osalta kallista. Jopa sähkön riittävyydestä oltiin huolissaan, jos pakkaset paukkuvat ja kulutus on suurta. Pahimpien pelkojen vastaisesti sähkön spot-hinnat ja kiinnityshinnat ovat tulleet alkuvuodesta reilusti alaspäin.

Priimaplus-sopimukseen kuuluvat pitkät kiinnitysjaksot reagoivat markkinaan yhtä nopeasti kuin kvartaalikiinnityksetkin. Tämä yhdistettynä pörssisähkön hyötyihin tekee Priimaplussasta erittäin kilpailukykyisen verrattuna laajasti markkinassa tällä hetkellä tarjottaviin kiinteisiin sähkösopimuksiin.


Alla olevassa kuvassa näkyy tämän vuoden toisen vuosineljänneksen (1.4.-30.6.) kiinnityshinnan kehitys elokuusta 2022 tähän päivään. Kuten kuvaajasta näkyy, kävivät kiinnityshinnat syys- ja joulukuussa kalleimmillaan noin 30 snt/kWh hintatasolla. Tällä hetkellä hintaa saa kiinnitettyä koko kvartaaliksi noin 9 snt/kWh hintaan (alv 0 %). 

Hinnankiinnitysjakson Q2/2023 hintakehitys viimeisen 6 kk ajan
Kuva: Priima Live, Aikajakson Q2/2023 (1.4.-30.6.2023) hintakiinnitysten hintakehitys 22.8.2022-22.2.2023

Mihin tämänhetkistä hintatasoa tulisi verrata?


Vielä pari vuotta sitten noin 10 snt/kWh hintatasoa pidettiin kalliina. Tällä hetkellä aiempaan, todella edulliseen hintatasoon vertaaminen voi kostautua. Viime vuodet ovat kääntäneet tilanteen päälaelleen sähkön spot-hinnan ollessa usein kymmeniä senttejä per kilowattitunti. Nykymarkkinassa esimerkiksi 10 sentin hinta onkin jo erittäin kilpailukykyinen. Tämänhetkistä hintatasoa spot-hinnan ja kiinnityshintojen osalta tulisikin verrata esimerkiksi menneeseen syksyyn ja silloisiin sähkölaskuihin. 

Alla olevassa kuvassa näkyy tämänhetkiset (22.2.) kiinnityshinnat tuleville kvartaaleille ja ensi vuodelle. Miltä kuulostaisi, jos ensi talvena maksaisit sähköstä 10-11 snt/kWh? Yksi tapa hintatason arvioimiseen on laskea, mitä esimerkiksi 10,425 snt/kWh olisi euroissa tarkoittanut yrityksesi viime vuoden lopun toteutuneella sähkönkulutuksella. Ja miltä hinta vaikuttaa verrattuna viime vuoden lopun toteutuneeseen sähkölaskuun? 

Priimaplus-sopimuksen kiinnityshinnat tästä hetkestä vuoden 2024 loppuun osuvat 5,3-12 snt/kWh hintahaarukkaan. Hintataso on huomattavasti edullisempi kuin asiantuntijoiden pahimmissa skenaarioissa esiintyneet arviot viime vuoden puolella. Kiinnittämällä hintaa nyt mielestäsi kohtuulliselle hintatasolle sat vakautta ja ennustettavuutta yrityksesi sähkölaskuihin, vaikka sähkön hinta myöhemmin nousisikin. Ja vaikka kiinnität sähkön hintaa, voit silti hyödyntää niin sanottua kulutusvaikutusta ajoittamalla sähkönkulutusta edullisemmille tunneille.

Hinnankiinnitysjaksot 3/2023-Q4/2024
Kuva: Priima Live, Hintakiinnitys 3/2023-Q4/2024 (alv 0 %), tilanne 22.2.2023

Miksi kiinnittää hintaa nykytasoa korkeammalle?


Saatat myös pohtia, miksi kiinnittää hintaa tulevaisuuteen korkeammalle tasolle kuin se on tällä hetkellä. Jos tammikuussa on maksanut pörssisähköstä reilut 8 snt/kWh, miksi kiinnittää hintaa ensi vuoden alkupuolelle yli 11 snt/kWh tasolle? Yksi keino tähän tilanteeseen on laskea, mitä 3 snt/kWh ero tarkoittaisi kulutuksellasi käytännössä. Ja kuten todettu, sähkömarkkinoita on viime vuosina ollut vaikea ennustaa. Emme voi vielä tietää varmaksi, mikä sähkön spot-hinnan toteuma tulee ensi talvena olemaan. Mikäli hinnat nousevat, 11 snt/kWh voikin olla erittäin kilpailukykyinen hinta.
 

Maatalouden parissa toimiva yritysasiakkaamme säästi joulukuussa 2022 2 424,60 € hintakiinnityksellä. Asiakkaalla oli käytössä hinnankiinnityspalvelu, jossa 50 % Q4/2022 hinnasta oli kiinnitetty hintaan 6,015 snt/kWh. Lisäksi asiakas täydensi asiantuntijoidemme tekemiä kiinnityksiä kiinnittämällä itse loput 50 % hintaan 13,54 snt/kWh. Asiakkaan sähkönkulutus oli joulukuussa 16 324 kWh.


Hyvänä esimerkkinä käy alla oleva kuva vuodentakaisista kiinnityshinnoista. Vaikka vuosi sitten 6-7 snt/kWh tuntui aiempaan, parhaimmillaan alle 5 snt/kWh hintaan verrattuna kalliimmalta, ovat tuolloin sähkön hintaa kiinnittäneet saaneet nauttia markkinaa huomattavasti edullisemmasta hinnasta loppuvuoden 2022 ja alkuvuoden 2023 ajan. 

Hinnankiinnityshinnat helmikuussa 2022
Kuva: Priima Live, Hintakiinnitykset helmikuussa 2022 (alv 0 %)

Mitä PKS:n asiantuntijat arvioivat tehdessään kiinnityksiä hinnankiinnityspalvelussa?


Hinnankiinnityspalvelu on vaihtoehto itse tehdyille hintakiinnityksille, kun arvostat helppoutta ja haluat siirtää vastuun kiinnityksistä PKS:n asiantuntijoille. Maksuttomassa palvelussa asiantuntijamme seuraavat kiinnityshintoja aktiivisesti ja kiinnittävät hintaa puolestasi. Kiinnityksissä ei haeta aina absoluuttisesti halvinta hintaa, vaan vakautta ja riskien hallinnoimista – hintataso halutaan pitää kohtuullisena. 

Tässä esimerkkejä muuttujista, joita asiantuntijamme seuraavat ja joita sinäkin voit ottaa huomioon, kun pohdit hintakiinnitysten tekemistä:

  • Historiatieto: Miten hinnat ovat yleensä käyttäytyneet normaalimmassa markkinatilanteessa?

  • Vuodenaikavaihtelut: Tammi-helmikuu on usein ollut hyvä aika tehdä hintakiinnityksiä. Tammikuussa hinnat käyvät usein alhaalla, sitten hinta nousee hieman ja helmikuussa tullaan jälleen alaspäin. Alkuvuoden lisäksi kesä on usein ollut hyvä aika kiinnittää hintaa.

  • Sääennusteet erityisesti talviaikaan: Jos on kuivaa ja kylmää, hinnat nousevat. Jos on lauhaa, tuulista ja sateista, hinnat laskevat.

  • Kaasutilanne: Millaiset näkymät kaasun saatavuuksissa on? Vaikuttaako jollain tavalla energiamarkkinaan?

Lisäksi asiantuntijamme pitävät tarkasti silmällä muun muassa päästöoikeuksien hintaa, energiamarkkinoiden muutoksia sekä korkomarkkinoiden ja talouden kehitystä ylipäänsä. Voit seurata asiantuntijoidemme tekemiä kiinnityksiä Priima Livessä. Kiinnitysjakson kohdalta löytyvä tähtimerkintä kertoo, että PKS:n asiantuntijat ovat tehneet hinnankiinnityspalvelussa kiinnityksiä kyseiselle ajankohdalle. Voit siis ottaa asiantuntijoiltamme mallia omiin kiinnityksiisi.

Vaikuttaako hintakiinnitysten tekeminen monimutkaiselta? Kokosimme tueksesi kattavan oppaan kiinnitysten tekemiseen. 

Miksi sähkön hintaa kannattaa kiinnittää juuri nyt?

 

Juuri nyt sähkömarkkinoilla on rauhallisempi vaihe, mikä näkyy suoraan johdannaishinnoissa, jotka ovat viime aikojen markkinaan edullisella tasolla. Kiinnittämällä hintaa nyt sinulle sopivalle hintatasolle vakautat yrityksesi sähköasioita ja pienennät huolta ja epävarmuutta tulevasta. Maailmantilanne tuo edelleen omat epävarmuustekijät tulevaan, joten alkuvuodesta parantunut tilanne sähkömarkkinoilla kannattaa hyödyntää. 

Tiesithän, että tehtyäsi Priimaplus-sopimuksen voit tehdä hintakiinnityksiä tulevaisuuteen jo nykyisen sopimuksesi irtisanomisajan aikana. 


Muista myös, että vaikka kiinnittäisit 100 % hinnasta, pystyt hyödyntämään kulutusvaikutusta ajoittamalla sähkönkulutusta esimerkiksi yöaikaan. Alla olevassa kuvassa on esitetty kulutusvaikutuksen muodostuminen pähkinänkuoressa. 

Kulutusvaikutus pähkinänkuoressa
Kuva: Opas, Näin ostat sähköä edulliseen hintaan, kulutusvaikutus pähkinänkuoressa. Lue lisää kulutusvaikutuksesta oppaastamme.

Lisätietoja


Mikäli jokin asia yrityksesi sähkösopimuksessa mietityttää tai tarvitset vaikkapa apua hintakiinnityksissä, ota meihin yhteyttä!

Voit myös jättää yhteydenotto- tai tarjouspyynnön alta ja asiantuntijamme on sinuun yhteydessä sähköasioiden tiimoilta.

Pohjois-Karjalan Sähkön asiantuntijat palvelevat sinua mielellään livenä ja diginä.

Pyydä tarjous tai jätä yhteydenottopyyntö

Jos haluat kuulla lisää Priimaplus-sopimuksen mahdollisuuksista, pyydä meiltä tarjous tai jätä yhteydenottopyyntö.

 


 

Aiheet: Sähkömarkkinat, Pörssisähkö, "Priimaplus", Live-palvelu