Millaista sähkön hintatasoa ennustetaan vuodelle 2022?

Kirjoittanut Juha Pakarinen on 14.2 .2022 01:15

Mitkä ovat sähkön hintanäkymät tälle vuodelle?

Hyviä uutisia sähkön hintatrendeistä! Markkinaennusteiden mukaan sähkön hinnat kääntyvät vihdoin laskuun. Spot-hinnat tippuvat keskitasolle jo keväällä. Myös hinnankiinnityshinnat ovat pudonneet rajusti. Nyt kannattaa toimia heti ja napata yritykselle edullista sähköä tälle ja ensi vuodelle jopa 3–7,5 sentin hintaan.

Pörssisähkön hinnat laskevat kevätkesän 2022 mittaan normaalille tasolle.

Ennuste vuoden 2022 sähkön verottomiksi hinnoiksi on:

helmi-maaliskuu: noin 9-12 snt/kWh (korkea hintataso)
huhti-kesäkuu: noin 6-8 snt/kWh (korkeahko keskitaso)
heinä-syyskuu: noin 5-6 snt/kWh (normaali keskihintataso)
loka-joulukuu: noin 6-7 snt/kWh (normaali keskihintataso)

Hintaennusteen perusteella esimerkiksi tammi-kesäkuun 2022 hinnat tulevat siis olemaan jonkin verran korkeammalla kuin vastaavaan aikaan vuosina 20152021. Hinnat kuitenkin alenevat vuoden 2022 loppupuolella pörssisähkön normaaliin keskihintatasoon.

Tammi-kesäkuun hinnat viimeisten 7 vuoden ajalta.  Pörssisähkön keskihinta on tällä ajanjaksolla 3,5 snt/kWh.
Tammi-kesäkuun hinnat viimeisten 7 vuoden ajalta.
Pörssisähkön keskihinta on tällä ajanjaksolla 3,5 snt/kWh. 

Sähköpörssin keskihinta 4 sentin tasolla 10 vuoden aikajaksolla

Monesta meistä saattaa ehkä tuntua, että sähkön hinnat normalisoituvat aivan viime hetkillä. Ennätyskorkea hintakausi sai jo melkein painamaan paniikkinappulaa ainakin ajatuksen tasolla: onko viimeistään nyt alettava harkitsemaan uutta sähkösopimusta vai pysyykö pörssisähkö jatkossakin edullisena sähkömuotona pidemmän ajan perspektiivillä katsottuna.

Nyt helmikuussa 2022 voimme todeta, että pörssisähkölle tyypillinen hintojen vaihtelu tasoittui tälläkin kertaa – siitäkin huolimatta, että viime vuosi oli rajuimmasta päästä. Vuosi 2021 jää sähköhistoriaan paitsi ennätyskorkeiden hintojen, myös epätavallisen pitkään kestäneen kalliin hintakauden takia.

Viime vuoden kaltaista poikkeuksellista tilannetta ei sähkömarkkinoilla ole koskaan aiemmin tapahtunut. Onkin kaikki syyt olettaa, että vastaavan tilanteen toistuminen on erittäin epätodennäköistä.


Hintapiikeistä huolimatta pörssisähkö pysyy edullisena sähkömuotona pitkällä tähtäimellä tarkasteltuna esimerkiksi kiinteähintaisiin sopimuksiin verrattuna.

Sähköpörssissä vuoden veroton keskihinta on viimeisen 10 vuoden aikana ollut vain noin 4,02 snt/kWh.

Pörssisähkö on siis edelleen kilpailukykyinen sähkösopimus yritykselle pitkässä juoksussa.

Vakauta hintaa hintakiinnityksillä

Vaikka yksittäiset hintapiikit eivät näy sähkölaskuissa pitkällä aikavälillä tarkasteltuna, on Priimaplus-sopimuksessa keino varautua niihin.

Priimaplus-asiakkaana voit vakauttaa sähkön hintaa itse tekemilläsi hintakiinnityksillä tai  PKS:n asiantuntijoiden Hinnankiinnityspalveluna.

Hintakiinnityksillä minimoit hintariskit

Viime vuoden korkea hintakausi on hyvä esimerkki siitä, minkä ainutlaatuisen mahdollisuuden hintakiinnitykset tarjoavat sähkön hintariskien leikkaamiseen. Sähkön hintataso tulee mitä luultavimmin vaihtelemaan myös jatkossa monen tekijän, kuten tuotantomuotojen muutosten, seurauksena.

Yrityksesi kannattaakin ehdottomasti ottaa kaikki hyödyt irti hintakiinnityksistä.

Hintakiinnityksillä voit vakauttaa hintaa yhdelle hintatasolle ja estää äkillisten hinnannousujen vaikutuksen yrityksesi sähkölaskuun.

Nyt kannattaa tehdä hintakiinnityksiä

Jo tämän kevään hintoihin kannattaa tutustua, sillä pörssisähkön hintojen laskun myötä myös hintakiinnityshinnat ovat pudonneet rajusti.

Tällä hetkellä kiinnityshinnat vaihtelevat kvartaalikohtaisesti noin 3–7,5 snt/kWh välillä vuosina 2022 ja 2023.

Tämän hetken hintoihin ja niiden “ostopaikkaan” voit tutustua kätevästi tästä demosta.

Tiesithän, että:

  • Priimaplus-asiakkaana hintakiinnitysten tekeminen on maksutonta yrityksellesi. Voit alkaa tekemään kiinnityksiä milloin vain Priima Livessä (kirjautuminen OmaPKS-palvelun kautta)
  • Lisätietoa hintakiinnityksistä ja muista mahdollisuuksista säästää yrityksesi sähkölaskuissa saat Näin ostat sähköä edulliseen hintaan -oppaastamme.
  • Myös asiakaspalvelumme auttaa mielellään, jos sinulla on kysyttävää hintakiinnityksistä tai haluat ottaa käyttöön Hinnankiinnityspalvelun: asiakaspalvelu@pks.fi tai puh. 013 2663 100 (ma-to klo 8-18, pe 9-18).

Miksi ennätyskallis hintajakso on pian päättymässä?

Pohdit ehkä, miksi korkea hintajakso on pian päättymässä ennätyskalliin loppuvuoden 2021 ja tammikuun 2022 korkeiden hintojen jälkeen.

Tähän vaikuttavat monet eri tekijät. Sähkön markkinahintoja yleisesti suuntaan tai toiseen liikuttavat mm. maailmantalous, kotimaan sähkön tuotantomäärät, pitkän aikavälin sääennusteet, vesivarastotilanne Pohjoismaissa sekä voimantuotannon käyttöasteet.

Tässä omat nostoni merkittävimmistä kevääseen ja kesään 2022 vaikuttavista lyhyen aikavälin tekijöistä sekä koko vuoteen vaikuttavista pitkän aikavälin tekijöistä.

Sähkön hintoihin vaikuttavat tekijät lyhyellä aikavälillä

Kevät ja kesä edullista aikaa sähkön käyttäjille

Sää vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja tuo oman vaikutuksensa sähkön hintaan. Vuoden ensimmäisinä kuukausina koetaan usein pakkasjaksoja, mitkä nostavat sähkön hintaa. Kevään mittaan sää lämpenee, mikä vähentää lämmitystarvetta ja sähkön kulutusta. Tämä laskee hintoja, ja keväällä ja kesällä sähkön hinnat ovat tyypillisesti matalalla.

Kevään 2022 hintanäkymissä on luvassa alhaista hintatasoa myös siksi, että tulevasta keväästä ennustetaan lämmintä ja sateista.

Kevään  ja kesän lämpenevät ilmat vaikuttavat tyypillisesti sähkön hintaan positiivisesti.

Maakaasun hintojen tasoittuminen

Maakaasun hinnat vaikuttavat pörssisähkön hintoihin, koska maakaasu on yksi käytetyimmistä energiamuodoista. Maailman kokonaisenergiakulutuksesta noin neljännes katetaan maakaasulla, ja maakaasua käytetään paljon sähköntuotannossa esimerkiksi Keski-Euroopassa. Maakaasulla tuotetun sähkön hinta vaikuttaa siirtoyhteyksien kautta myös sähkön hintatasoon Suomessa.

Maakaasun ajankohtainen tilanne vakauttaa kevään ja kesän 2022 pörssisähkön hintoja. Maakaasun hintaennusteet keväälle ovat laskeneet selvästi joulukuun huippuluvuista. Hintaa tänä vuonna laskevat mm. Saksan ja Venäjän välisen Nord Stream 2 -kaasuputken suunniteltu käyttöönotto. Tästä aiheesta pääset lukemaan lisää kollegani blogista.

Sähkön hintoihin vaikuttavat tekijät pitkällä aikavälillä

Suomen oman sähköntuotantokapasiteetin vahvistuminen

Yksi keskeisimmistä hintoja vakauttavista tekijöistä koko vuoden perspektiivillä tulee olemaan Suomen oman tuotantokapasiteetin kasvu. Viime vuonna vajaa viidennes sähköstä ostettiin ulkomailta. Tänä vuonna tuonti tulee olemaan tätäkin vähäisempää.

Sähkömarkkinoiden jännättävimpiin hetkiin tulee tänä vuonna kuulumaan Olkiluoto 3 kytkeytyminen sähköverkkoon. Sähköntuotannon arvioidaan käynnistyvän maaliskuussa, ja kaupallisen tuotannon heinäkuussa. Olkiluoto 3:n käyttöönoton jälkeen Olkiluodon saaren tuotantomäärällä tuotetaan noin 30 prosenttia kotimaamme sähköstä.

Tuulivoiman tuotanto on ollut jo pitkään kasvussa Suomessa. Kapasiteetti vahvistuu vuosittain noin 1000 megawatilla, ja tällä hetkellä kumulatiivinen tuulivoimakapasiteettimme on noin 3000 MW. Viime vuonna tuulivoimatuotanto oli lähes 12 prosenttia kotimaamme sähköntuotannosta. Tällä katettiin noin 9 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

 

Aiheet: Sähkömarkkinat, Pörssisähkö, Ajankohtaiskatsaus