Sopiiko pörssisähkö taloyhtiölle?

Kirjoittanut Lotta Lilja on 12.2 .2020 08:30

Blogi: Sopiiko pörssisähkö taloyhtiölle | PKS

Taloudellisuus on taloyhtiön sähkösopimuksessa tärkeä asia – kuluuhan energiaan taloyhtiöissä keskimäärin kolmannes kokonaiskustannuksista. Sopiiko spot-hinnoiteltu pörssisähkö taloyhtiölle? Siitä kerromme lisää tässä artikkelissa.

Sähkönkulutus taloyhtiöissä on asukkaiden päivärutiinien näköistä

Kun tarkastellaan Pohjois-Karjalan Sähkön taloyhtiöasiakkaiden sähkönkäyttöä, huomataan, että sähkönkulutuksessa näkyvät asukkaiden päivärytmit. Arkisin sähköä kuluu taloyhtiöissä eniten aamuisin noin klo 7 sekä iltapäivisin klo 16–20 välisenä aikana. 

Monille suomalaisille tuttu lauantaisauna aiheuttaa sähkönkulutuksen huipun lauantai-iltaisin noin klo 18. Sunnuntaisin sähkönkulutus on puolestaan maltillisempaa viikon muihin päiviin nähden.

Taloyhtiön sähkönkulutus eri viikonpäivinä ja vuorokaudenaikoina

PKS:n Priimaplus-taloyhtiöasiakkaiden (N=745) keskimääräinen sähkönkäyttö aikavälillä 6/2018–6/2019. 

Sähkönkulutus kasvaa talvikuukausina myös taloyhtiössä

Vaihtelua on paitsi kellonaikojen ja viikonpäivien myös vuodenaikojen välillä. Taloyhtiön sähkönkulutus on tyypillisesti suurimmillaan joulukuun lopulla ja alkuvuoden kuukausina. 

PKS:n asiakasdatan mukaan talvella 2018–2019 kulutuksen suurin huippu ajoittui taloyhtiöissä tammikuun loppupuoliskolle ja helmikuun alkuun. Tämän selittävät lisääntynyt valaisun tarve ja auton esilämmitys taloyhtiöiden lämmitystolpista.

Syksyllä ja talvella kasvava sähkönkulutus nostaa tavallisesti myös sähkön hintaa. Voit lukea lisää hinnan kvartaalikohtaisesta vaihtelusta täältä.

Pörssisähkön hinta mukailee kysyntää – hyvä vaihtoehto myös taloyhtiölle

Pörssisähkön hinta muodostuu tunti tunnilta todellisen kysyntä- ja tarjontatilanteen mukaan. Yöaikaan sähkön hinta voi joinakin tunteina olla jopa lähellä nollaa, kun taas päiväaikaan kulutuksen kasvaessa myös hinta kohoaa. 

Lue täältä, miten pörssisähkön hinta muodostuu, ja miten se eroaa kiinteähintaisesta sähkösopimuksesta.

Taloyhtiössä esimerkiksi pihavalaistus, autojen lämmitys ja sähköautojen lataus ajoittuvat tyypillisesti myöhäiseen iltaan, yöhön sekä aikaiseen aamuun, jolloin myös pörssisähkön hinta on yleisen kysynnän laskiessa alhaalla.

Suomalainen sähköjärjestelmä mahdollistaa tuntikohtaisen kulutustiedon keräämisen käytännössä kaikista sähkönkäyttöpaikoista. Kehittyvä sähkömarkkina ja älykkäät sähkönkäyttöratkaisut auttavat ohjaamaan myös taloyhtiön sähkönkäyttöä vuorokauden edullisille tunneille. Lue lisää täältä.

Isännöitsijä vastaa taloyhtiön sähköasioista – pörssisähkösopimus helpottaa myös isännöitsijän työtä

Karjalan Tilipalvelun isännöitsijä Juha Hänninen luottaa PKS:n Priimaplus-pörssisähkösopimukseen. Hännisen mielestä taloudellisuus on sähkösopimuksessa tärkein asia isännöitsijälle, sillä isännöitsijän päätehtävänä on tuottaa asiakkaille taloudellisesti järkeviä palveluita. Energiaan menee taloyhtiöissä keskimäärin kolmannes kokonaiskustannuksista ja sen vuoksi sähkösopimuksen valinnalla on merkitystä.

“Minulla on asiakkaina pari taloyhtiöitä, joissa kuluu erityisen paljon sähköä lämmitysratkaisuista johtuen. Näissä PKS:n palveluista saatava tarkka tieto sähkönkulutuksesta on auttanut. Tiedon saanti on nyt huomattavasti helpompaa kuin aiemmin, jolloin se piti kaivaa laskuista. Nyt myös vertailu historiadataan onnistuu helpommin”, Hänninen kertoo.

Toinen tärkeä seikka sähkösopimuksen valinnassa on Hännisen mukaan isännöitsijän oman työn organisoinnin helpottuminen päivittäisellä tasolla. Tätä tukevat sähkön tarjoajan asiakaslähtöinen ote ja hyvät lisäpalvelut, jotka helpottavat isännöitsijän työtehtävissä. Isännöitsijällä pitää olla tiedossa, missä mennään, mitä tapahtuu ja miten hinnat määräytyvät. Lue koko asiakastarina täältä.

Lue lisää maksuttomasta infopaketista

Lataa maksuton infopaketti Priimaplus-taloyhtiöasiakkaiden sähkönkäytöstä taloyhtiölle ja isännöitsijälle. Kerromme mm. mikä oli pörssisähköä ostavien taloyhtiöiden keskimääräinen sähkön hinta ja sähkönkulutus vuoden aikana sekä miten taloyhtiön koko ja sähkönkulutuskohteet vaikuttivat taloyhtiön sähkönkulutukseen.

New call-to-action

Aiheet: Taloyhtiöille, Pörssisähkö, Sähkösopimus, Isännöitsijälle