Miten voit olla varma, että sähkösi on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä?

Kirjoittanut Tomi Turunen on 31.8 .2020 10:15

Blogi: Miten pienennät yrityksen hiilijalanjälkeä vaivattomasti | PKS

Yhä useammat yritykset siirtyvät käyttämään päästötöntä sähköä. Mutta mistä kuluttaja voi tietää, että saatu sähkö on oikeasti tuotettu uusiutuvilla energialähteillä? Sehän tulee aivan samaa linjaa pitkin kuin koko muun korttelin sähköt. Tässä artikkelissa kerromme päästöttömän sähkön markkinoista ja siitä, miten päästöttömän sähkön alkuperä varmistetaan.

Alkuperätakuu varmentaa, että sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla

Alkuperätakuujärjestelmällä voidaan varmistaa sähkön alkuperän luotettavuus. GO-alkuperätakuu (GO = Guarantee of Origin) toimii vakuutena siitä, että ostamasi sähkö on päästötöntä eli sen tuottamisesta ei aiheudu hiilidioksidipäästöjä. Järjestelmä suojaa kuluttajaa, kun asiakas voi yksiselitteisesti varmistaa ostamansa sähkön alkuperän ja takaa, että tuottaja ei voi myydä tuottamaansa uusiutuvaa sähköä kahteen kertaan.

Mistä alkuperätakuun saa?

Jotta sähkön myyjä voi myydä hiilidioksidivapaata sähköä, sen pitää omistaa GO-alkuperätakuita. Vaihtoehtoja alkuperätakuiden hankintaan on kaksi: joko myyjällä on omaa päästötöntä tuotantoa tai sitten se ostaa alkuperätakuita muilta päästöttömän sähkön tuottajilta. Käytännössä tilanne voi olla siis sellainen, että uusiutuvaa energiaa myyvä sähköyhtiö ei tuota energiaa itse lainkaan uusiutuvilla menetelmillä.

Alkuperätakuun myöntää Fingrid sähkönmyyjien tekemien hakemusten perusteella. Takuut myönnetään kuukausittain ja niitä saa kerrallaan vain uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä vastaavan määrän.

Alkuperätakuita voi myydä ja ostaa

Alkuperätakuilla on omat EU:n laajuiset tukkumarkkinat, joilla niiden myynti ja osto tapahtuu. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan eli kasvava kysyntä nostaa hintoja ja sitä kautta sähköntuottajien investointihalukkuutta uusiutuvan energian tuotantoon.

Sähköverkon kautta kullekin kiinteistölle ja kotitaloudelle jaeltavaa sähköä ei voi oikeasti erotella toisistaan alkuperän mukaan eli käytännössä pistorasiaan tuleva sähkö on sekoitus eri sähköntuottajien ja eri tuotantomenetelmien kautta saatua sähköä. Todellisuudessa et voi siis tietää, onko saamasi sähkö oikeasti tuotettu uusiutuvalla energialla, mutta voit olla varma, että sähkönmyyjäsi on ostanut ja/tai käyttänyt ostamaasi sähköä vastaavan määrän alkuperätakuita.

Maapallon kannaltahan sillä ei ole merkitystä, missä päästötön sähkö tuotetaan ja missä sitä käytetään. Pääasia on, että sitä ylipäätään käytetään. Mitä useampi asiakas käyttää uusiutuvaa sähköä, sitä enemmän sitä myös tuotetaan.

Jos haluat tietää lisää päästöttömän sähkön hankinnasta, lataa maksuton oppaamme.

Huoneistohotelli Lietsu valitsi vihreän sähkösopimuksen yrityksen arvojen mukaisesti

Huoneistohotelli Lietsun yrittäjätKes­tä­vyys ja ym­pä­ris­tö ovat Joen­suus­sa toi­mi­van Huo­neis­to­ho­tel­li Lietsun tärkeitä arvoja, jotka ohjaavat vahvasti yrityksen toimintaa. Tämän vuoksi hotellille valittiin vihreä sähkö, joka on tuotettu päästöttömillä energiamuodoilla.

“Meille oli itsestään selvyys, että valitaan vihreä sähkö. Arvot ohjaa vahvasti meidän toimintaa. Matkailubisneksessä voi olla välillä kestävyydessä haasteita ja me halutaan tehdä matkailusta niin vastuullista kuin se vain meidän toimilla on mahdollista”, hotelliyrittäjä Puhakka-Tarvainen kertoo. Lue koko referenssi täältä.

Haluatko tietää lisää päästöttömästä sähköstä?

Lataa maksuton opas, josta saat tarkempaa tietoa päästöttömän sähkön hankinnan hyödyistä ja kustannuksista yritykselle. Oppaassa kerromme, miten voit pienentää yrityksen päästöjä vaikuttamalla sen ostaman sähkön tuotantotapaan. Lisäksi kerromme, mitä tämä tarkoittaa käytännössä sähköntuotannon näkökulmasta ja miten muutos näkyy sähkön hinnassa.Päästöttömän sähkön hankinnan hyödyt ja kustannukset – opas yritykselle

Aiheet: Sähkömarkkinat, Sähkön alkuperä, Vastuullinen valinta