Ajankohtaiskatsaus sähkön hintaan 1/2020

Kirjoittanut Lotta Lilja on 10.1 .2020 08:51

Kuviasuomesta talvi

Jo onkos tullut kesä talven keskelle?

Pakkanen, siitä suomalainen tykkää

Papu- ja pojat -yhtyeen Helle-kappaleen säe ”Pakkanen, siitä suomalainen tykkää” on soinut tämän sähkökauppiaan päässä viime aikoina kotitalon jäistä pihaa hiekoittaessa. Vesisade, voimakas tuuli ja lauha sää ovat sulattaneet lumet ja jäädyttäneet liikenneväylät curling-radaksi. 

Samoista tuulista, vesistä ja lämpötiloista johtuen sähkölämmittäjä kuitenkin seuraa kiitellen sähkön tuntihintoja. Pörssisähkön ostajalla on ollut onnen päivät, kun sähköenergia on ollut alkuvuonna poikkeuksellisen halpaa. Yöaikaan on nähty jopa nollalla alkavia kilowattitunti-hintoja pörssisähkön keskihinnankin asettuessa alle kolmeen senttiin.

Miten tämä voi olla tammikuussa mahdollista? Nythän pitäisi olla kylmin kausi ja sähkön hinnan huipussaan (vai pitäisikö, lue täältä). Sähkömarkkina on joustava mekanismi, missä hinta asettuu kysynnän ja tarjonnan leikkauskohtaan. Lämpötilojen pysyessä maltillisena on sähkön kysyntä vuodenaikaan nähden matalaa, kun lämmitystä ei tarvita niin paljon kuin yleensä. Vesi- ja tuulivoima puolestaan ovat yksikköhinnaltaan edullisimmat tavat tuottaa sähköä. Näin ollen edullisesti tuotettava sähkö riittää kattamaan tarpeen eikä kalliimpia tuotantomuotoja tarvita. Parasta tässä yhtälössä on, että niin kauan kuin näitä luonnonvoimia on meille tarjolla, sähkö on myös päästötöntä, kun fossiilisia varavoimaloita ei tarvitse käynnistellä. Matalana toteutuneet hinnat ovat laskeneet myös sähköjohdannaisten hintoja, eli hintakiinnityksiä on myös voinut tehdä edullisesti näinä päivinä.

Entä miltä tulevaisuus näyttää? Myös se on kiinni säästä. Tällä hetkellä markkinoita vaivaa hämmennys, ellei jopa pienoinen paniikki johtuen siitä, että lauhojen säiden ja runsaiden sateiden myötä vesivoimaa on viime viikkoina tullut lähes yli äyräiden. Varmistaakseen kassavirtaa tuottajat ovat myyneet johdannaisia pörssiin; tarjonta on lisääntynyt kysyntää nopeammin ja hinta on sen seurauksena laskenut (tai romahtanut). Tällaiset tilanteet kuitenkin menevät ohi tilanteen jatkuessa tai muuttuessa ja hinnat lähtevät ennen pitkää vääjäämättä nousuun.

Tällä hetkellä lauhat ennusteet näyttävät jatkuvan koko tammikuun ajan. Hintataso pysynee siis talvella matalana, ellei tuulen suunta yllättäen muutu ja pakkasrintama laskeudu tuomaan Suomeen oikeaa talvea. Pörssisähkön ostaja kiittää - laskenut markkinahinta näkyy suoraan omalla sähkölaskulla.

 

ps. Jos Helle ei vielä soi päässäsi, voit hankkia korvamadon itsellesi täältä: https://www.youtube.com/watch?v=guvlJdKvdxU

 

Alkoiko pörssisähkö kiinnostaa? Pyydä tarjous:

Pyydä tarjous

 

Aiheet: Sähkömarkkinat, Pörssisähkö, Asiakkaana, Ajankohtaiskatsaus